Slim, maar zonder humor

In Vlaanderen draait de Slimste Mens vooral om de jolige toon.
In Vlaanderen draait de Slimste Mens vooral om de jolige toon.

De Slimste Mens Ned. 1, 20.25 - 21.10 uur

Waarom lukt het toch niet? Al twee keer eerder werd geprobeerd de in Vlaanderen razend populaire quiz De Slimste Mens ter Wereld ook in Nederland tot een succes te maken. Op RTL 4 en Talpa werd het programma echter al snel van de buis gehaald. De NCRV doet nu een derde poging. Met Philip Freriks als presentator en Maarten van Rossem als de jury. En weer valt het resultaat tegen.

De formule van De Slimste Mens is simpel. Drie bekende mensen moeten in een aantal verschillende rondes vragen beantwoorden en de tegenstanders wegspelen.

De reden dat het programma in België een haast iconische status heeft verworven – politicus Bart de Wever deed vrolijk mee na de door hem gewonnen verkiezingen – ligt in de jolige toon. Presentator, jury en kandidaten nemen zichzelf niet te ernstig en maken lollige grappen die aanstekelijk werken.

En juist aan die humor ontbreekt het in deze derde Nederlandse editie. Presentator Philip Freriks neemt zichzelf veel te serieus en is niet grappig. En Maarten van Rossem lijkt zich af te vragen wat zijn rol nu precies is. Het is pijnlijk dat de pogingen tot humor van Freriks en Van Rossem volkomen doodslaan in de zaal. Dieptepunt is als Maarten van Rossem midden in een vragenronde plotseling om een glas water vraagt. Het slaat nergens op, is niet grappig en maakt dat je je afvraagt waarom dit uitgezonden wordt. Een vraag die je eigenlijk over het hele programma kan stellen.