Ruim 100 doden bij aanslagen in Irak - ‘bloedigste dag van het jaar’

Een brandweerman blust een ontplofte auto in Kirkuk. Foto Reuters / Ako Rasheed

Bij een golf van bomaanslagen en explosies in Irak zijn ten minste 82 mensen om het leven gekomen. Persbureau AP spreekt van ‘de bloedigste dag van het jaar’ in het land.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Police: Gunmen kill 13 soldiers on Iraqi base; death toll rises to 82 in bloodiest day of year.

De aanslagen, die in een paar uur tijd plaatsvonden in en rond Bagdad en de stad Kirkuk, waren gericht op de overheid en veiligheidstroepen.

Update 14.07 uur:

volgens AP is het aantal doden opgelopen tot 103.

  • In Taji, twintig kilometer ten noorden van Bagdad, vielen 28 doden. Bij vijf huizen ontploften bommen, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Toen reddingswerkers op de plek arriveerden, liet een man een bomgordel afgaan. Daarbij overleden elf politieagenten.
  • Bij een kantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad ging een autobom af. 14 mensen kwamen daarbij om het leven.
  • Bij ontploffingen in Kirkuk en Husseiniya in het noorden van Irak vielen negen doden.
  • Op een legerbasis in Udaim, in het noorden van Irak, openden mannen het vuur en doodden 13 militairen.

Gisteravond kwamen bij bomaanslagen in drie steden in het zuiden van Irak al twintig mensen om het leven. De bommen ontploften kort na het invallen van de duisternis, het tijdstip waarop moslims hun vasten tijdens de ramadan mogen onderbreken.

Autoriteiten slagen er niet in om sunnitische extremisten uit te schakelen

Volgens NRC-buitenlandredacteur en Midden Oosten-expert Carolien Roelants kun je niet zeggen dat de aanslagen in verband staan met de ramadan.

“Van tijd tot tijd zie je golven van gecoördineerde aanslagen van sunnitische extrimisten. De autoriteiten slagen er maar niet in om hen uit te schakelen en de aanslagen te verhinderen.

Ook al is het geweld in Irak sterk verminderd sinds de meest gewelddadige periode in 2006 en 2007 – toen tienduizenden Irakezen door aanslagen om het leven kwamen - zijn er nog altijd met regelmaat dodelijke aanslagen in het land, vooral rond de hoofdstad Bagdad.

Vorige maand vonden bijvoorbeeld zeker 237 mensen de dood bij aanslagen en raakten 603 mensen gewond. Dat maakte het de bloedigste maand sinds de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het land eind vorig jaar.

    • David Haakman