Rare ideeën over Amerika

Charles Mann: Nieuw Amsterdam, 2006. 624 blz. 34,95 euro.

In dit fascinerende boek maakt wetenschapsjournalist Charles Mann korte metten met het inheemse Amerika van de schoolboekjes: passief, primitief en in de confrontatie met Europa gedoemd te verdwijnen. In Amerika was het een bestseller. „Een mijlpaal”, schreef de Boston Globe. „Het ene na het andere ingesleten beeld van het oude Amerika kan in de prullenbak.”

Mann zet de resultaten van twintig jaar onderzoek op een rij. De meeste onderzoekers denken nu dat de eerste mensen 20.000 à 35.000 jaar geleden naar Amerika kwamen. Schattingen van aantallen ‘indianen’ in 1492 schommelen nu rond 60 miljoen. En de mens drukte een dramatisch stempel op het milieu. Alleen het hoge noorden was maagdelijke wildernis. Bijna overal elders was het landschap veranderd door mensenhand. Zelfs in het Amazonegebied.

Dirk Vlasblom

Welke Nederlandstalige boeken over wetenschap van na WO II blijven interessant om te lezen? De wetenschapsredactie presenteert deze zomer haar selectie. Op een feestelijke avond op 25 september wordt de lijst samen met SPUI25 teruggebracht tot 25 boeken.

    • Dirk Vlasblom