Obama brengt bezoek aan Aurora - Holmes hult zich in stilzwijgen

Obama heeft gisteravond in het University of Colorado Hospital in Arizona gesproken met overlevenden en nabestaanden van de schietpartij tijdens de Batman-film The Dark Knight Rises. De politie maakte intussen bekend dat schutter James Holmes weigert mee te werken met het onderzoek naar de schietpartij.

Bij het gemeentehuis van Aurora is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de schietpartij ingericht. Foto Kevork Djansezian / AFP via Getty Images

Obama heeft gisteravond in het University of Colorado Hospital in Aurora gesproken met overlevenden en nabestaanden van de schietpartij tijdens de Batman-film The Dark Knight Rises. De politie maakte intussen bekend dat schutter James Holmes weigert mee te werken met het onderzoek naar de schietpartij.

Obama zei bij zijn bezoek aan het universiteitsziekenhuis dat hij de nabestaanden niet alleen als president, maar vooral ook als echtgenoot en vader had opgezocht. De president was onder de indruk van de veerkracht van de overlevenden:

“Ik zie jonge mensen [...] van wie het niet zeker is dat ze het zouden overleven en nu plotseling zijn hun ogen weer open, zijn ze weer wakker en praten ze, en dat herinnert ons eraan dat zelfs tijdens de meest donkere dagen het leven doorgaat”.

Hoewel woorden volgens Obama op dit moment de wonden niet kunnen helen, benadrukte de president dat alle inwoners van de de Verenigde Staten aan de schietpartij in Aurora denken en met hun gedachten bij de overlevenden en nabestaanden zijn.

Een van de nabestaanden die met Obama sprak was in een reactie op Twitter vol lof over zijn gesprek met de president:

Twitter avatar JordanGhawi Jordan Ghawi Sat down with President Obama. He has been incredible. He too has agreed not to mention the shooter’s name.

Politie: schutter wil niet meewerken aan onderzoek

Schutter James Holmes weigert intussen om mee te werken aan het onderzoek van de politie naar de schietpartij. Politiechef Dan Oates van Aurora zei gisteravond dat hij zich in stilzwijgen hult. Het is nog onduidelijk wat de 24-jarige Holmes, die in quarantaine zit in een gevangenis in Denver, tot zijn daad heeft bewogen. Volgens persbureau AP verwachten analisten dat het maanden kan duren voordat zijn motief precies duidelijk is.

Holmes wordt vanmiddag om half vijf Nederlandse tijd voor het eerst voorgeleid. Hij zal bij dat eerste verhoor, dat naar verwachting niet al te lang zal duren, worden bijgestaan door een voor hem aangewezen advocaat. Aanklager Carol Chambers moet beslissen of ze de doodstraf tegen Holmes zal eisen. Het is niet duidelijk of ze daar vanmiddag al uitspraken over zal doen.

Schietclub Colorado weigerde Holmes lidmaatschapsaanvraag

Gisteravond werd bekend dat een schietclub in Colorado vorige maand een lidmaatschapsaanvraag van Holmes heeft afgewezen omdat hij volgens de eigenaar van de club een “bizarre indruk” maakte. Toen de eigenaar Holmes probeerde te bellen krijg hij zijn voicemail, waarop hij een “freakerige” stem “met schraperige keelgeluiden hoorde”. Rotkovich belde nog twee keer, zonder reactie te krijgen. Daarop instrueerde hij zijn personeel om Holmes niet toe te laten, mocht hij zich nog melden.

    • Pim van den Dool