Noorse premier: Breivik heeft verloren

Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg holds a flower on his way to the wreath laying ceremony at Utoeya Island on July 22, 2012, with members of the Labor Youth of Norway (AUF), guests and relatives of those who died a year ago. Norway marked the first anniversary of attacks by right-wing extremist Anders Behring Breivik, who killed 77 people in Oslo and on Utoeya Island on July 22, 2011. AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN
Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg holds a flower on his way to the wreath laying ceremony at Utoeya Island on July 22, 2012, with members of the Labor Youth of Norway (AUF), guests and relatives of those who died a year ago. Norway marked the first anniversary of attacks by right-wing extremist Anders Behring Breivik, who killed 77 people in Oslo and on Utoeya Island on July 22, 2011. AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN AFP

Duizenden Noren hebben gisteren op verschillende manieren het bloedbad herdacht dat Anders Breivik precies een jaar geleden aanrichtte en dat 77 levens heeft geëist.

Een van de ceremonies was in het regeringsdistrict van Oslo. Na de explosie van Breiviks autobom staat een aantal gebouwen nog steeds leeg, met dichtgetimmerde ramen. Acht mensen werden gedood, door twee bommen. Daarna ging Breivik naar het eiland Utøya, waar hij 69 leden van de jongerenvereniging van de Arbeiderspartij doodschoot, in koelen bloede en systematisch.

„De bommen en de geweerschoten waren bedoeld om Noorwegen te veranderen”, zei premier Jens Stoltenberg in Oslo, met een verwijzing naar de kruistocht die Breivik zei te voeren tegen de multiculturele samenleving. „Het Noorse volk heeft geantwoord door onze waarden te omarmen. De dader heeft verloren. Het volk heeft gewonnen.”

Op een besloten bijeenkomst op Utøya herdachten familieleden van de slachtoffers, overlevenden, en leden van de Arbeiderspartij het bloedbad dat Breivik daar aanrichtte. „Vandaag herdenken we degenen die zijn gedood. Morgen gaan we verder met de strijd voor waar ze in geloofden”, zei Eskil Pedersen, een overlevende van Utøya, leider van de jongerenbeweging van de Arbeiderspartij.

’s Ochtends waren er herdenkingsdiensten en later op de dag trotseerden 50.000 mensen de regen voor een herdenkingsconcert bij het gemeentehuis in Oslo. Daar kwam onverwachts Bruce Springsteen ‘We shall overcome’ spelen – hij had zaterdag in de Noorse hoofdstad een concert gegeven als onderdeel van zijn Europese tournee.

Na een proces tegen Breivik van tien weken, waarop Noorwegen het bloedbad nog eens beleefde, wordt op 24 augustus de uitspraak verwacht. De belangrijkste vraag daarbij is of de rechtbank Breivik toerekeningsvatbaar verklaart. Volgens de openbare aanklagers is hij dat niet. Breivik zelf wil als toerekeningsvatbaar gestraft worden, om te voorkomen dat zijn ideeën worden afgedaan als die van een gek. (AFP, AP)