Nieuwe president India is oudgediende Mukherjee

De verkiezing van Pranab Mukherjee is een opsteker voor de regerende Congrespartij.

New delhi. Voormalig minister van Financiën Pranab Mukherjee is verkozen tot de dertiende president van India. Mukherjee wordt woensdag geïnstalleerd in zijn nieuwe functie. Hij vervangt Pratibha Patil, de eerste vrouwelijke president van India.

In India wordt de president gekozen door een electoraal college, bestaande uit federale en nationale wetgevers. Een ruime meerderheid verkoos Mukherjee (77), een oudgediende in de regerende Congrespartij die al jaren een sleutelrol speelt in de Indiase regering, boven voormalig voorzitter van het parlement Purno Sangma (64).

De overwinning van Mukherjee is een opsteker voor de regerende Congrespartij, die onder druk staat door corruptieschandalen en afnemende economische groei.

Als minister van Financiën wist Mukherjee dat laatste probleem niet op te lossen, waardoor hij in opspraak raakte. Zo hield hij vast aan een controversiële bepaling die buitenlandse bedrijven verplicht met terugwerkende kracht belasting te betalen over transacties die aanvankelijk onbelast waren. De belastingbepaling schrikt veel buitenlandse investeerders af.

Het presidentschap is in India voornamelijk een ceremoniële positie, maar wanneer de parlementsverkiezingen in 2014 geen duidelijke winnaar opleveren kan Mukherjee helpen bepalen welke partijen een regering vormen. Reuters, BBC