Murdoch stapt uit zijn Britse kranten

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft zich teruggetrokken uit de raden van bestuur van al zijn Britse krantenuitgeverijen.

De stap van de 81-jarige Murdoch is vooral van symbolische waarde: hij neemt hierdoor afstand van de drie Britse kranten waarvan hij sinds 1969 eigenaar is: The Sun, The Times en The Sunday Times. Wel blijft hij de baas van de overkoepelende multinational News Corp. Murdochs aankondiging zorgde dit weekeinde in het Verenigd Koninkrijk opnieuw voor speculaties dat Murdoch zijn Britse kranten zou willen verkopen.

News Corp noemt de terugtrekking in een verklaring „niets meer dan een bedrijfsmatige grote schoonmaak”. Die zou noodzakelijk zijn voordat het mediaconglomeraat wordt gesplitst in een entertainmentbedrijf (met de succesvolle Fox- en Sky-zenders) en een uitgeverij (met de kranten en boekenuitgeverij HarperCollins). Murdoch wordt bestuursvoorzitter van beide bedrijven. Hij trok zich vrijdag ook terug uit een groot aantal bestuursfuncties bij Indiase, Amerikaanse en Australische kranten.

Het is duidelijk dat Murdochs liefde voor de Britten is bekoeld sinds de talloze onderzoeken naar het afluisterschandaal rond de vorig jaar opgeheven tabloid News of the World. Zijn aandeelhouders zouden ook liefst zien dat hij zijn Britse media verkoopt.

Vooral The Sun heeft grote imagoschade opgelopen door het afluisterschandaal. Zo’n vijftig journalisten van The Sun en News of the World zijn ondervraagd op verdenking van afluisteren, hacken of het omkopen van politiefunctionarissen. Het politieonderzoek is nog niet afgerond.

Een onderzoek naar de werkwijze van de pers, door rechter Brian Leveson, gaat de laatste week in. Leveson komt dit najaar met zijn conclusies.