Moody’s: vooruitzichten Nederland, Duitsland en Luxemburg negatief

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de financiële vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg veranderd van “stabiel” naar “negatief”. De landen hebben op dit moment een AAA-status, de hoogste beoordeling. De negatieve vooruitzichten van de landen wijzen erop dat deze beoordelingen op termijn kunnen worden verlaagd.

Moody's verlaagt de vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg. Foto: Reuters / Mike Segar

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de financiële vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg veranderd van “stabiel” naar “negatief”. De landen hebben op dit moment een AAA-status, de hoogste beoordeling. De negatieve vooruitzichten van de landen wijzen erop dat deze beoordelingen op termijn kunnen worden verlaagd.

Dat meldt persbureau AFP.

De oorzaak van deze negatieve vooruitzichten ligt volgens Moody’s in de “verhoogde onzekerheid” over de uitkomst van de schuldencrisis in de eurozone. Moody’s acht de kans reëel dat landen als Griekenland, Italië en Spanje extra hulp nodig hebben. Dit drukt op de financiële zekerheid van de tot nu toe stabiele Noord-Europese lidstaten, aldus Moody’s.

Maar ook Nederland zelf kampt met problemen. Moody’s wijst onder meer op de beperkte economische groei, de hoge schuldenlast van de Nederlandse huishoudens en de dalende huizenprijzen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dreigde al eerder de kredietwaardigheid van verschillende landen in de eurozone af te waarderen, waaronder in Nederland.

Duits ministerie van Financiën: Duitsland anker van stabiliteit

Het Duitse ministerie van Financiën zegt in reactie op het verlagen van de vooruitzichten door Moody’s dat ”Duitsland zal blijven functioneren als een anker van stabiliteit in de eurozone”. Het ministerie meldt dat ”de risico’s in het eurogebied die worden genoemd door het ratingbureau niet nieuw zijn” en dat de vooruitzichten zijn gebaseerd op “met name de korte termijn risico’s, terwijl de vooruitzichten voor de lange termijn stabilisatie worden niet genoemd”. Duitsland verwacht in 2014 een sluitende begroting te kunnen presenteren.

‘Deze beoordeling is op zichzelf nog niet ernstig’

Wim Boonstra, hoofdeconoom bij de Rabobank, in reactie op de outlook:

    • Eva de Valk