Kortkolom buitenland

Juan Carlos na jacht geen erelid WNF meer

Madrid. Zijn voorliefde voor de olifantenjacht kost de Spaanse koning Juan Carlos het erevoorzitterschap van het Wereldnatuurfonds (WNF). De Spaanse tak van het WNF besloot dit weekeinde met een overgrote meerderheid (94 procent) de vorst deze eretitel te ontnemen. In april ontstond in Spanje grote verontwaardiging toen Juan Carlos in Botswana zijn heup brak tijdens een jachttrip. Hoewel de jacht op olifanten in dit Afrikaanse land „legaal en gereguleerd is”, noemt het WNF deelname hieraan „niet te verenigen met het erevoorzitterschap.” (NRC)

Ontvoerde Libiër na een week vrijgelaten

Tripoli. De ontvoerde voorzitter van het Libische Olympisch Comité is gisteren vrijgelaten. Ahmed Nabil al-Taher al-Alam werd een week geleden in de hoofdstad Tripoli ontvoerd. Hij zei geen idee te hebben wie zijn ontvoerders waren of waarom hij was ontvoerd. Zijn broer zei dat het mogelijk om een criminele bende gaat. Ahmed al-Alam was onder het bewind van Gaddafi chef van de voetbalbond. Hij ging vriendschappelijk om met Gaddafi’s zoon Mohammed, die zijn voorganger was als voorzitter van het Olympisch Comité. (AP)

Tweede Israëliër steekt zich in brand

Jeruzalem. Een tweede Israëliër heeft zich in brand gestoken. Volgens de politie stak de man zich gisteren in brand bij een bushalte in het midden van Israël. Hij werd met ernstige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. Zijn broer zei dat hij veel schulden had en zijn familie had gewaarschuwd dat hij het voorbeeld zou volgen van Moshe Silman, die zichzelf vorige week in brand stak tijdens een protest tegen de hoge kosten van levensonderhoud. Silman werd gisteren begraven. (AP)

Zeven doden bij aanval op kamp in Ivoorkust

Abidjan. Bij een aanval op een kamp voor ontheemden in het westen van Ivoorkust zijn dit weekend zeker zeven doden en dertien gewonden gevallen. Een woedende menigte stak het door de Verenigde Naties bewaakte kamp in brand, uit wraak voor een beroving in het nabijgelegen dorp Duekoue, waarbij vijf doden vielen. Vanwege de aanval zijn vijfduizend kampbewoners op de vlucht geslagen. Dit zijn Ivorianen die ontheemd zijn geraakt tijdens de korte burgeroorlog, die vorig jaar in Ivoorkust uitbrak na omstreden presidentsverkiezingen. (Reuters, AP)

Leger Madagascar slaat muiterij neer: 5 doden

ANTANANARIVO. Het leger van Madagascar heeft gisteren een militaire basis vlakbij de luchthaven bestormd om een muiterij neer te slaan. Daarbij vielen zeker drie doden, onder wie de korporaal die de opstand leidde. Alle vluchten werden geannuleerd. Wat de reden was voor de muiterij, is niet duidelijk Madagascar heeft een historie van legeropstanden. Ex-diskjockey Andry Rajoelina kwam in 2009 aan de macht nadat hij protesten had geleid met steun van het leger. De afgezette president Marc Ravalomanana leeft sindsdien in ballingschap in Zuid-Afrika. De rivalen ontmoeten elkaar deze week voor gesprekken op de Seychellen. (BBC, AP)

Poetin ondertekent omstreden ngo-wet

Moskou. De Russische president Poetin heeft zaterdag een wet goedgekeurd die volgens critici bedoeld is om de groeiende kritiek de mond te snoeren. De wet verplicht non-gouvernementele organisaties die geld uit het buitenland krijgen, zich openlijk te afficheren als „buitenlandse agent”. In Rusland is die term synoniem is voor „spion”. (AP)