Kortkolom binnenland

Mogelijk toch betalen voor internet in trein

Rotterdam. Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity’s moeten daar volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. Eind juni waren tweehonderd intercity’s, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity’s wifi draaien. Het spoorbedrijf liet vorige maand nog weten dat wifi in NS-treinen ook na 1 april 2013 gratis zou blijven. Het contract dat de NS met T-Mobile heeft, loopt in april 2013 af. De NS onderhandelt over de voorwaarden in een nieuw contract. De NS laat weten dat klanten de gratis wifi zeer op prijs stellen en dat ze daar rekening mee houdt. (Novum)

Aantal blowers onder behandeling stijgt nog

Utrecht. Het aantal cannabisgebruikers dat in behandeling is bij verslavingszorg, blijft stijgen. Dat is een van de conclusies van het Jaarbericht 2011 van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Tussen 2000 en 2010 nam het aantal cannabiscliënten in de verslavingszorg toe van 3.534 naar 10.971. Van 2009 naar 2010 ging het om een toename van 7 procent. Van de cannabiscliënten is vier op de tien jonger dan 25 jaar. (NRC)

Waterkwaliteit Maas weer achteruitgegaan

Rotterdam. De waterkwaliteit van de Maas is voor het tweede jaar op rij achteruit gegaan. In de rivier werden vorig jaar meer röntgencontrastmiddelen, geneesmiddelen en landbouwgiffen gevonden. Dat meldde de vereniging van drinkwaterbedrijven RIWA-Maas vandaag. Veel bedrijven lozen nog steeds in de Maas. Daarbij is 2011 relatief warm en droog geweest, waardoor de verontreiniging in de rivier minder wordt verdund. (Novum)