Klein verlies Amerikaanse beurzen door zorgen over Spanje en Griekenland

Caption: (FILES)A sign is seen in this August 9, 2011 file photo outside the New York Stock Exchange. US stocks opened mostly lower July 18, 2012 after mixed data on the troubled housing market and as investors awaited Federal Reserve chief Ben Bernanke's second day on Capitol Hill. In the first five minutes of trade, the Dow Jones Industrial Average was down 30.50 points (0.24 percent) to 12,775.04. The S&P 500-stock index slipped 1.91 (0.14 percent) to 1,361.78, while the tech-rich Nasdaq rose a slight 2.50 (0.09 percent) to 2,912.54. Fed Chairman Bernanke gave no clear signal that additional stimulus was on the way in his testimony to Senate lawmakers Tuesday, but stocks rallied on hopes that it will materialize. AFP PHOTO/Stan HONDA/FILES
Caption: (FILES)A sign is seen in this August 9, 2011 file photo outside the New York Stock Exchange. US stocks opened mostly lower July 18, 2012 after mixed data on the troubled housing market and as investors awaited Federal Reserve chief Ben Bernanke's second day on Capitol Hill. In the first five minutes of trade, the Dow Jones Industrial Average was down 30.50 points (0.24 percent) to 12,775.04. The S&P 500-stock index slipped 1.91 (0.14 percent) to 1,361.78, while the tech-rich Nasdaq rose a slight 2.50 (0.09 percent) to 2,912.54. Fed Chairman Bernanke gave no clear signal that additional stimulus was on the way in his testimony to Senate lawmakers Tuesday, but stocks rallied on hopes that it will materialize. AFP PHOTO/Stan HONDA/FILES De New York Stock Exchange. Foto AFP / Stan Honda

De Amerikaanse beurzen sloten vanavond af met een beperkt verlies. Eerder vandaag eindigden de Europese beurzen fors in de min vanwege angsten van beleggers dat Spanje na Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus het vijfde land zou worden dat noodhulp van Europa moet krijgen.

De Dow Jones zakte met een verlies van 101,11 punten met een kleine 0,79 procent, de samengestelde S&P-500 verloor 12,14 punten en dook 0,89 procent in de min. De Nasdaq viel 1,20 procent met een verlies van 35.15 punten, meldt persbureau Reuters. De Europese beurzen maakten vandaag een verlies van tussen de 1,1 procent in Madrid tot 7,1 procent in Athene.

Naast het bericht dat Spanje mogelijk Europese noodhulp zou aanvragen, speelde ook een bericht van Der Spiegel mee bij de angsten op de beursvloer. Het tijdschrift berichtte zondag dat het IMF mogelijk Griekenland vanaf september geen extra hulp meer zou willen geven. Het IMF weersprak dat vanavond in een verklaring, maar samen met eerdere berichtgeving dat ook eurolanden hun geduld verliezen met Griekenland, zorgde het nieuws desondanks vandaag voor veel spanning onder beleggers.

Spanje en Italië verbieden short-selling

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos benadrukte vanmiddag dat Spanje, ondanks de zorgen, geen Europees reddingspakket nodig heeft om overeind te blijven. Maar ondanks de definitieve toezegging van de eurolanden afgelopen vrijdag dat de Spaanse bankensector voor maximaal 100 miljard euro aan steun krijgt, steeg de Spaanse rente op obligaties met een looptijd van tien jaar vanochtend naar een recordhoogte van boven de 7,5 procent. Met een dergelijke onhoudbare rente kan Spanje zijn uitgaven steeds moeilijker financieren en dreigt op langere termijn een faillissement.


Vandaag vaardigden Italië en Spanje afzonderlijk van elkaar een tijdelijk verbod uit op het zogeheten short-selling, meldt persbureau AP. Short-selling is het speculeren op koersdalingen van aandelen. Hiermee kunnen beleggers, als dit op grote schaal gebeurt, beurskoersen fors laten dalen.

    • Hans Klis