Kijktips

films

Valhalla Rising.

(Nicolas Winding Refn, 2009, GB/Denemarken). Pusher van de Deense cultregisseur Nicolas Winding Refn schilderde de onderwereld van Kopenhagen als een met bloed, testosteron en hallucinaties doordrenkte mannenwereld. Ook in Valhalla Rising draait het uiteraard om geweld, maar nu in een modderige, miserabele variant. De stomme Eenoog, die in een Vikingvariant op kooivechten tegenstanders de darmen uit het lijf rukt, ontsnapt en sluit zich aan bij een kruistocht van christelijke Vikingen naar Jeruzalem. De groep verdwaalt en belandt in Noord-Amerika. Prachtige landschapsfotografie, maar Eenoog, gespeeld door de immer intense Mads Mikkelsen, blijft een enigma. RTL 7, 22.30-00.20u.

Amusement

Good Christian Bitches.

Amerikaanse comedy-dramaserie die zich afspeelt in het gegoede christelijke milieu in Dallas, Texas. Hoofdpersoon Amanda Vaughn trekt na een scheiding en de dood van haar ex noodgedwongen weer in bij haar bemoeizuchtige moeder in Dallas. Net 5, 20.30-22.25u.

The killing (Forbrydelsen).

Scandinavische misdaadserie met cultstatus, is inmiddels haar derde seizoen ingegaan in Denemarken. In het eerste seizoen, dat de KRO nu uitzendt, wordt inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) belast met het onderzoek naar de moord en verkrachting van de 19-jarige Nanna Birk Larsen. Ned.2, 22.45-23.45u.

Sport

Studio Sportzomer: Atletiek, de moeder aller sporten.

Tot de start van de Olympische Spelen zendt de NOS drie specials uit van Studio Sportzomer, vanavond over atletiek, de moeder aller sporten. Mart Smeets kijkt met sprinter Troy Douglas en marathonloper Gerard Nijboer naar de twee uitersten in de atletiek: de 100 meter sprint en de marathon. Ned.1, 23.05-23.55u.