‘Iran trekt geen olympische atleten terug als ze tegen Israël wedijveren’

Caption: The Olympic delegation from Iran arrives for the a flag raising ceremony at the Olympic Village in east London on July 23, 2012 four days before the start of the London 2012 Olympic Games. AFP PHOTO / POOL / KHALED DESOUKI
Caption: The Olympic delegation from Iran arrives for the a flag raising ceremony at the Olympic Village in east London on July 23, 2012 four days before the start of the London 2012 Olympic Games. AFP PHOTO / POOL / KHALED DESOUKI De Iraanse olympische delegatie komt aan in het olympisch dorp in Londen. Foto AFP / Khaled Desouki

Iran trekt geen atleten terug uit Olympische onderdelen waar zij het tegen Israëliërs zullen opnemen.

Dat zei Bahram Afsharzadeh, secretaris-generaal van het Iraanse Olympische commité vandaag tegenover persbureau AP. Hij deed dat nadat hij zijn handtekening op de zogeheten ‘truce wall’ had geplaatst in het olympisch dorp in Londen. Deze muur is een initiatief om landen tijdens de Spelen geweld en andere vijandigheden te staken.

Iran werd in het verleden bekritiseerd vanwege het terugtrekken van atleten bij onderdelen in de Olympische Spelen in 2004 (Athene) en 2008 (Beijing) toen zij tegenover Israëlische atleten stonden. Volgens Afsharzadeh zal Iran “sportief” zijn bij de Spelen in Londen, die vrijdag beginnen.

Daarnaast verzekerde Afsharzadeh dat Iran de minuut stilte voor de elf vermoorde Israëlische atleten bij de Spelen van 1972 zal “respecteren”. Het Internationaal Olympisch Comité wees eerder echter al de voorstellen van Israël hierover af.

    • Hans Klis