IMF: wij blijven Griekenland steunen bij hervormingen

Het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Foto AFP / Saul Loeb

Het Internationaal Monetair Fonds blijft Griekenland “steunen” bij de pogingen om de economische crisis in het land te bestrijden. Hiermee reageert het op de berichtgeving van Der Spiegel dat het IMF geen extra hulp meer wil bieden aan Griekenland.

Het IMF liet vanmiddag in een verklaring weten gecommiteerd te blijven aan de missie van de trojka - de Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF - aan het “op de rails krijgen” van de Griekse begroting en de daarbij behorende hervormingen. Dat meldt persbureau AFP.

Geduld eurolanden lijkt op te raken

De verklaring van het IMF komt op de vooravond van de terugkeer van inspecteurs van de trojka naar Athene. Begin juli, na een eerste inspectie, zagen de drie geldschieters “vertragingen” in de implementatie van de afgesproken hervormingen en bezuinigingen in Griekenland. Het hoofd van het IMF liet weten geen zin te hebben in “onderhandelingen” over de voorwaarden van de noodhulp aan het land, al was dit wel inzet van de Griekse verkiezingen.

Vorige week berichtte NRC Handelsblad dat het geduld van eurolanden met Griekenland op begint te raken. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn “zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten, lieten bronnen tegenover de krant weten.

‘IMF ergert zich aan eurozone’

In april beschreef correspondente Caroline de Gruyter al dat het IMF zich begon te ergeren aan de manier waarop de eurozone de crisis probeerde te beschrijven. De Gruyter:

Het doet moeilijk over het uitbetalen van leningen aan Griekenland. Lagarde bekritiseert openlijk de manier waarop de Europeanen, geleid door Duitsland, de crisis te lijf gaan. Niet-Europese landen in het IMF willen niet blijven meebetalen aan de redding van een rijk continent - was het IMF niet bedoeld om armere landen er bovenop te helpen?

Bovendien zal de bereidheid van het IMF bij te springen in de eurozone ook minder worden nu het geduld bij Europese landen begint op te raken. Toch zullen er nog geen beslissingen genomen worden door de trojka, zegt De Gruyter, omdat eerst het verslag van de inspectiemissie zal worden afgewacht.

VOOR 12 SEPTEMBER GEEN BESLUITEN OVER GRIEKENLAND

Athene kreeg in maart 130 miljard euro aan leningen van eurolanden, IMF en de Europese Centrale Bank in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. In 2010 leende het land al 109 miljard. Door de verkiezingen is Griekenland ernstig achterop geraakt met de aan de trojka beloofde hervormingen.

Hoewel de inspecteurs van de trojka deze week terugkeren naar Athene, kunnen zij voor 12 september niets besluiten. Dan worden in Nederland verkiezingen gehouden en doet het Duitse Constitutionele Hof uitspraak over noodfonds ESM. Van die twee gebeurtenissen noemen betrokkenen de Nederlandse situatie als de meest zorgwekkende. De Europese Commissie liet vandaag weten dat het waarschijnlijk de volgende tranche aan noodsteun voor Griekenland niet voor september zal worden vrijgegeven.