Hincapie evenaart record Zoetemelk: 16 x in Parijs

De Amerikaanse wielrenner George Hincapie heeft gisteren voor de zestiende keer de finish van de Ronde van Frankrijk in Parijs gehaald. De 39-jarige coureur uit New York evenaarde daarmee het record van Joop Zoetemelk, die de Tour ook 16 keer uitreed.

Hincapie verscheen weliswaar 17 keer aan de start van de Franse wielerronde, maar haalde éénmaal (in 1996, zijn eerste Tour) de eindstreep niet. Na Hincapie en Zoetemelk volgen de Belg Lucien Van Impe (15 maal uitgereden) en de Rus Vjatsjeslav Ekimov (14 keer voltooid). Het ‘startrecord’ heeft Hincapie (BMC-ploeg) nu wel in handen.

„Ik heb een lange en mooie carrière gehad”, zei hij tegenover Sporza. „Het is moeilijk dat zomaar los te laten. De mensen begrijpen niet hoe hard de Tour is. Je moet veel liefde hebben voor de sport als je wil doorzetten en zoveel moet opofferen. Wat ik mij vooral zal herinneren? Dat ik mijn vrouw in de Tour ontmoet heb in 2003. Maar al die momenten op de Champs-Elysées, met de ploegmaten en de fans, zal ik nog veel meer koesteren.”

Negen keer was Hincapie helper van een latere Tourwinnaar : Lance Armstrong (7 keer), Alberto Contador en Cadel Evans (beiden 1 keer). Zelf won hij in de loop der jaren onder meer Gent-Wevelgem, Kuurne-Brussels-Kuurne, Driedaagse De Panne en het eindklassement in de Ronde van Missouri. Ook werd Hincapie drie maal Amerikaans kampioen op de weg. Eind volgende maand, na de Ronde van Colorado, beëindigt hij zijn negentienjarige profcarrière.