Heineken gaat overnamestrijd in Thailand aan

None

Heineken probeert de Aziatische tijger bij zijn staart te grijpen. De Nederlandse bierbrouwer is met een bod van 6 miljard dollar (4,96 miljard euro) gekomen om de zeggenschap over zijn Aziatische partner Asia Pacific Breweries (APB) in handen te krijgen. Daarmee gaat het concern de strijd aan met een Thaise biermagnaat en de Japanse brouwer Kirin. Voor het conservatieve Heineken is dit een stoutmoedige stap, die de Singaporese regels voor een goed ondernemingsbestuur op de proef zal stellen.

Het in Amsterdam gevestigde Heineken biedt 50 Singaporese dollar per aandeel. Dat is ongeveer 5,3 miljard Singaporese dollar (3,5 miljard euro) – inclusief andere belangen van de twee bedrijven – voor de 40 procent van APB die nu in handen is van Heinekens joint-venture partner sinds 1931, Fraser & Neave. Samen met het huidige belang van 42 procent zou dit Heineken 82 procent van de onderneming opleveren. En dat zou op grond van de Singaporese overnamewetgeving weer leiden tot een verplicht bod van 2,4 miljard Singaporese dollar op de minderheidsbelangen in APB.

Als het bod succesvol is, zal Heineken voor de rest van APB een premie betalen van ongeveer 43 procent ten opzichte van de beurskoers vóór de overnamestrijd. Deze premie vertegenwoordigt een waarde van zo'n 1,8 miljard dollar. Dat is een duur prijskaartje voor het behoud van de status quo in Azië, waar de biervolumes in het eerste kwartaal van dit jaar twee maal zo snel zijn gegroeid als in Amerika. Om de premie te kunnen dekken, moet Heineken synergievoordelen zien te behalen ter hoogte van 50 procent van de huidige winst vóór rente en belastingen van APB van ongeveer 500 miljoen dollar.

Het zal lastig zijn om dit te verwezenlijken. Met het initiatief dat tot het bod van Heineken leidde, beloofde de Thaise biermagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi eerder deze week zo’n 3 miljard dollar te zullen betalen voor een deel van APB en Heinekens partner Fraser & Neave. Het Japanse Kirin heeft ook 15 procent van Fraser & Neave in handen. Hoewel zij geen meerderheid hebben in dit conglomeraat (voedingsmiddelen, frisdrank en vastgoed), kunnen ze het concern er zeker toe aanzetten het bod van Heineken te verwerpen.

De manoeuvre van Heineken is een interessante test voor het Singaporese kapitalisme. Nu er concurrerende biedingen op tafel liggen voor een bierbedrijf dat Fraser & Neave uiteindelijk niet controleert, moeten de commissarissen hun best doen om de beste overeenkomst voor de aandeelhouders uit het vuur te slepen – en niet slechts voor de Japanse en Thaise gegadigden.

    • Rob Cox