‘Heffing van 60 miljoen op muziekdragers’

In 2012 wil Stichting Thuiskopie 60 miljoen euro heffen op muziekdragers als smartphones, tablets en computers. Dat bleek in de eerste onderhandelingsronde met overlegorgaan SONT, waarin producenten en auteursrechthebbenden verenigd zijn. Tot nu toe worden alleen blanco cd’s en dvd’s belast. Een heffing op apparaten waar een kopie van een film of muziek op gezet kan worden, is er niet.

Al jarenlang wil Stichting Thuiskopie de heffing uitbreiden, maar het kabinet heeft dit in 2007 tegengehouden door het stelsel te bevriezen. Een gevolg is dat de inkomsten van de stichting al jaren achteruit lopen omdat blanco schijfjes steeds minder vaak worden verkocht.

Er is veel discussie over het nut van heffingen. Er zijn tal van alternatieven om muziek en films legaal online te kopen of online te beluisteren.