Golfer Els na inhaalslag winnaar van Brits Open

Adam Scott begon met een voorsprong aan de slotdag maar faalde.

ROTTERDAM. Golfer Ernie Els heeft gisteren verrassend het Brits Open op zijn naam geschreven. De 42-jarige Zuid-Afrikaan profiteerde op de slotdag optimaal van de ineenstorting van de Australiër Adam Scott. In de slotronde ging Els rond in 68 slagen en kwam daarmee op een totaal van 273, zeven onder het baangemiddelde. Hij bleef Scott een slag voor.

Scott, die nog nooit eerder een major won, begon als grote favoriet aan de slotdag maar had gisteren voor de achttien holes liefst 75 slagen nodig. Daarmee duikelde hij naar de tweede plaats. Els profiteerde en eindigde voor de tweede keer in zijn loopbaan als beste op de Britse major. Ook in 2002 won Els het prestigieuze golftoernooi.

De winnaar had te doen met Scott, die zijn kansen op de toernooiwinst verprutste door fouten op de laatste vier holes. „Ik voel mee met Adam, want hij is een goede vriend van me”, zei Els na afloop. „Op de zeventiende hole dacht ik dat een play-off het maximaal haalbare was, totdat ik hoorde wat er met Adam was gebeurd.” Volgens de zwaar teleurgestelde Scott lag het niet aan de zenuwen. „Tot mijn verbazing voelde ik me heel kalm in de slotronde.”

De Amerikaan Tiger Woods eindigde samen met zijn landgenoot Brandt Snedeker op een gedeelde derde plaats, met een totaal van 277 slagen. De nummer één van de wereld, de Engelsman Luke Donald, werd vijfde met een totaal van 278. Joost Luiten eindigde in de middenmoot. Voor zijn laatste ronde had de Nederlander 74 slagen nodig. Hij eindigde met 286 slagen op de gedeelde 45ste plaats. novum, reuters