Gevechten rond vliegveld Madagaskar

Muitende soldaten bestormden de belangrijkste luchthaven.

Antananarivo. Muitende soldaten hebben gisterochtend een militaire kazerne bestormd bij de belangrijkste luchthaven van Madagaskar. Een legerofficier die met de soldaten kwam onderhandelen zou zijn neergeschoten. Aan het eind van de dag wist het leger een eind te maken aan de muiterij, waarbij meerdere muiters zijn gearresteerd. Volgens de Amerikaanse ambassade zijn vluchten van en naar het eiland geannuleerd.

De bestorming van de kazerne is het zoveelste incident op het enorme eiland voor de oostkust van zuidelijk Afrika, waar het al ruim drie jaar onrustig is.*

In september vorig jaar ondertekenden de strijdende partijen een vredesplan, dat Andry Rajoelina aanwees als wettige president en voorzag in de veilige terugkeer van ex-president Ravalomanana naar het eiland. Die laatste was in zijn afwezigheid veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doden van demonstranten. Van zijn terugkeer is het echter nog altijd niet gekomen.

Rajoelina en Ravalomanana zullen elkaar volgende week op de Seychellen treffen voor verdere onderhandelingen. Wat de muitende soldaten gisteren precies met hun bestorming wilden afdwingen is nog onduidelijk, maar het zou te maken kunnen hebben met de onderhandelingen. De muiterij zou worden geleid door een bodyguard van de voormalige minister van Defensie Noel Rakotonandrasana, die momenteel gevangen zit wegens zijn rol bij muiterij in 2010.

Ondertussen is alle aanhoudende onrust funest voor de economie van het eiland, die grotendeels draait op toerisme. Met de tijdelijke sluiting van het vliegveld, en vooral met aanhoudende negatieve berichtgeving, zal de toch al slecht draaiende economie op Madagaskar waarschijnlijk nog verder worden geschaad. AP