Expeditie

RTL 5 heeft wederom een hele bups vaaglijk Bekende Nederlanders en dito Vlamingen op een eiland gezet om voor eens en voor altijd uit te vechten wie het beste kan overleven in de wildernis. Expeditie Robinson dus, het tv-programma dat steeds meer op een natte wind gaat lijken: van tevoren wordt de spanning hoog opgebouwd, maar het uiteindelijke resultaat valt tegen en is zelfs een beetje smerig.

Want dat programma is al jaren over zijn hoogtepunt heen. Omdat Expeditie Robinson al lang niet meer speciaal is. Eigenlijk is dat hele programma nooit speciaal geweest. Zet een tiental mensen in een afgesloten omgeving en kijk hoe ze op elkaar reageren. Gooi daar enkele intriges, zware beproevingen en het zelf bouwen van je onderkomen bij, en voilà. Bij RTL 5 noemt men dat een programma, ik noem dat gewoon: op vakantie gaan met vrienden.

Ik zit as we speak met tien vrienden in een huis in Frankrijk en dat is precies hetzelfde. Ook wij hebben onderlinge intriges. Waarom willen A. en G. per se samen in één bed? Voelt S. zich niet lullig nu hij altijd moet barbecuen en wij lui aan tafel zitten en zijn sateetjes naar binnen schrokken? En ook wij hebben opdrachten die we samen moeten uitvoeren, waarbij de groepsdynamiek ook een flinke slinger kan krijgen. Want wie gaan er samen hardlopen? En hoe hard gaat er dan gelopen worden? En als iemand het dan niet kan bijhouden, gaat de rest dan op haar wachten of wordt ze langs de kant van de weg dood achtergelaten?

We hoeven misschien niet te overleven op drie geplukte vijgen en een zelf gevangen pelikaan, en we hoeven ook geen vlot te bouwen van zes Samsonitekoffers en een rol flosdraad, maar het levert net zulke spannende tv op. Zet er een aantal camera’s op en regel een dagboekkamer waar mijn vrienden bij de kijker hun hart kunnen luchten en klaar ben je. Daar hebben wij de aanwezigheid van Fajah Lourens, Tess Milne en Paul Turner – de Nederlandse sterren van het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson – niet voor nodig.

Wat een overbodig programma is het toch. Waarom zouden we er nog naar kijken? Wie wil nog weten hoe Eigen Huis en Tuin-tuinman Lodewijk Hoekstra op een evenwichtsbalk met zes watermeloenen moet jongleren? Wie heeft er nog zin in een gevecht tussen Ruud Veltkamp en een Bekende Vlaming om een stuk tentzeil? Ik denk dat ik na deze week met mijn vrienden al genoeg Robinson heb gezien voor de rest van het jaar.

    • Nynke de Jong