Europese en Amerikaanse beurzen in de min door zorgen over Spanje

Caption: Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange, July 23, 2012. REUTERS/Remote/Michael Leckel (GERMANY - Tags: BUSINESS)
Caption: Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange, July 23, 2012. REUTERS/Remote/Michael Leckel (GERMANY - Tags: BUSINESS) Handelaren op de beursvloer in Frankfurt. Foto Reuters / Michael Leckel

De Europese beurzen gingen vandaag onderuit temidden van angsten van beleggers dat Spanje na Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus het vijfde land is dat noodhulp van Europa moet krijgen.

Ook het bericht dat IMF mogelijk Griekenland vanaf september geen extra hulp meer zou krijgen, zorgde ook voor veel onrust. De AEX dook vandaag 2,1 procent in de min, de beurs in Madrid sloot 1,1 procent lager, de Londense FTSE-100 zakte 2,09 procent en de Franse CAC-40 ging 2,89 procent in het rood. Ook de Amerikaanse beurzen voelen de onrust uit Europa, de Dow Jones zakte tot nu toe al bijna 150 punten en ook de samengestelde Nasdaq en S&P’s 500 staan in het rood.

Spanje en Italië vaardigen short-selling verbod uit

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos benadrukte vanmiddag dat Spanje, ondanks de zorgen, geen Europees reddingspakket nodig heeft om overeind te blijven. Maar ondanks de definitieve toezegging van de eurolanden afgelopen vrijdag dat de Spaanse bankensector voor maximaal 100 miljard euro aan steun krijgt, steeg de Spaanse rente op obligaties met een looptijd van tien jaar vanochtend naar een recordhoogte van boven de 7,5 procent. Met een dergelijke onhoudbare rente kan Spanje zijn uitgaven steeds moeilijker financieren en dreigt op langere termijn een faillissement.

Vandaag vaardigden Italië en Spanje afzonderlijk van elkaar een tijdelijk verbod uit op het zogeheten short-selling, meldt persbureau AP. Short-selling is het speculeren op koersdalingen van aandelen. Hiermee kunnen beleggers, als dit op grote schaal gebeurt, beurskoersen fors laten dalen.

Groot verlies op Griekse beurs

Ook de Griekse beurs sloot aan het eind van de dag met een fors verlies van 7,1 procent, dat komt overeen met 1,5 miljard euro aan kapitaal dat verdampte. Morgen stuurt de geldschietende trojka - de Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - inspecteurs naar Athene om de beloofde bezuinigingen en hervormingen te onderzoeken.

Athene kreeg in maart 130 miljard euro aan leningen van eurolanden, IMF en de Europese Centrale Bank in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. In 2010 leende het land al 109 miljard. Door de verkiezingen is Griekenland ernstig achterop geraakt met de aan de trojka beloofde hervormingen.

    • Hans Klis