EU overweegt verlichten sancties Zimbabwe

Caption: A woman holds a pint of fresh milk from Alpha Omega Dairy, owned by Zimbabwean First Lady Grace Mugabe, in a supermarket in Harare July 5, 2012. Alpha Omega Dairy this week started distribution of dairy products to stores around Zimbabwe. Last year global food giant Nestle was forced to stop buying milk from the Mugabe farm after protests from human rights groups. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE - Tags: AGRICULTURE POLITICS FOOD BUSINESS)
Caption: A woman holds a pint of fresh milk from Alpha Omega Dairy, owned by Zimbabwean First Lady Grace Mugabe, in a supermarket in Harare July 5, 2012. Alpha Omega Dairy this week started distribution of dairy products to stores around Zimbabwe. Last year global food giant Nestle was forced to stop buying milk from the Mugabe farm after protests from human rights groups. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE - Tags: AGRICULTURE POLITICS FOOD BUSINESS) Een vrouw houdt melk omhoog in een Zimbabwaanse supermarkt. Na jaren van economische neergang groeide vorig jaar voor het eerst de economie weer. Foto Reuters / Philimon Bulawayo

De Europese Unie denkt erover na om de sancties tegen Zimbabwe te verlichten als het geplande referendum over de nieuwe grondwet geloofwaardig is.

Dat meldt persbureau AP. Eind december 2010 kondigde Zimbabwaanse leider Robert Mugabe aan nieuwe verkiezingen te willen uitschrijven. Maar coalitiepartner en voormalige oppositiepartij MDC hamerde er toen eerst op dat er overeenstemming moest komen over de nieuwe grondwet en de nieuwe kieswet. Daarvoor zou een referendum gehouden worden dat vorig jaar al uitgesteld wordt en voor de parlements- en presidentsverkiezingen in 2013 moet plaatsvinden.

‘Sancties verlichten moedigt meer hervormingen aan’

EU-ambassadeur voor Zimbabwe Aldo Dell Ariccia zei vandaag in hoofdstad Harare dat Europa, aangemoedigd door de hervormingen in het land na jaren van geweld en economische misère, overweegt de sancties te verzachten. Dit zou volgens Ariccia bemoedigend kunnen werken voor het straatarme land om nog meer hervormingen door te voeren. De sancties tegen Zimbabwe houden verboden op vrij reizen, bankzaken en financiële transacties in.

Mugabe (88) is sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht in het straatarme Zimbabwe. Na een bloedige verkiezingsstrijd in 2008 vormde de partij van Mugabe, de ZANU-PF, een gespannen coalitie aan met de MDC.

KLM gaat vliegen op Harare

De KLM liet vandaag in een verklaring weten een directe lijndienst van Schiphol naar Harare te openen. De reden hiervoor zijn de positieve geluiden uit het land, volgens KLM groeit het toerisme in het land. De luchtvaartmaatschappij zal drie vluchten per week naar Zimbabwe laten vliegen. Na jarenlange economische malaise groeide de Zimbabwaanse economie vorig jaar voor het eerst, schrijft AP.

    • Hans Klis