Drijvende kracht achter ‘Norton Anthology’ 100 jaar

Weinigen zullen opveren uit hun stoel bij het horen van de naam van de vandaag 10o jaar oud geworden auteur M.H. ‘Mike’ Abrams. Maar als blijkt dat hij de bedenker is van ‘The Norton Anthology of English Literature’, zal hij bij velen al wat meer tot de verbeelding spreken. Abrams, Cornell University English Professor, schreef in 1971 een geschiedenis

Weinigen zullen opveren uit hun stoel bij het horen van de naam van de vandaag 10o jaar oud geworden auteur M.H. ‘Mike’ Abrams. Maar als blijkt dat hij de bedenker is van ‘The Norton Anthology of English Literature’, zal hij bij velen al wat meer tot de verbeelding spreken.

Abrams, Cornell University English Professor, schreef in 1971 een geschiedenis van de tekstanalyse, The Mirror and the Lamp genaamd. Rond de eeuwwisseling kwam dit boek terecht op plek 25 van de Modern Library top 100 van meest invloedrijke non-fictieboeken uit de 20ste eeuw. Hoger genoteerd, zo leert het onderstaande YouTube filmpje ons, dan Albert Einstein, George Orwell en Winston Churchill.

Bekend is Abrams vooral om zijn The Anthology of English Literature. Dit lijvige overzicht, met daarin bloemlezingen uit de Engelse literatuur, verscheen voor het eerst in 1962. Sindsdien zijn er zo’n 8 miljoen exemplaren van gedrukt, is het toe aan zijn 10de druk en is het in de afgelopen 50 jaar wereldwijd door vele anglicisten en liefhebbers van de Engelse literatuur geraadpleegd en gekocht.

Vandaag, maandag 23 juli, is Abrams 100 jaar geworden. Hoe hij dat heeft weten te bereiken? Uit het YouTube filmpje blijkt al dat Abrams over een gezonde dosis ironie beschikt. Maar zijn geheim?

,,Ik wou dat ik kon zeggen dat er een geheim was. Het enige geheim is dat ik van dag tot dag leef, en die tellen vanzelf op, en dan - tot je eigen stomme verbazing - komen ze uit op 100 jaar.”

    • Roderick Nieuwenhuis