DNA van wilde banaan kan gewone banaan redden

None

De remedie tegen schimmelziekten die de bananenteelt bedreigen, is misschien te vinden in de genen van een ziekteresistente, wilde bananenplant.

Het hele genoom van de banaan (Musa acuminata) is ontcijferd door een overwegend Franse groep onderzoekers die publiceerde in Nature. Ook het Wageningse instituut Plant Research International is betrokken. De wilde banaan die ze voor de analyse kozen, bleek toevallig erg goed bestand tegen ziekten.

Schimmels zijn een groot probleem in de bananenteelt. Sommige schimmels zijn dodelijk en niet te bestrijden.

De bananen in de supermarkt (uitgezonderd bakbananen) zijn wereldwijd allemaal hetzelfde. Eén bananenplant, de Cavendish ‘Grande Naine’, is sinds 1950 volop gekloond en groeit nu overal voor de export. Die Cavendish is steeds vatbaarder voor schimmels.

De wilde banaan ‘Pahang’, waarvan nu het genoom bepaald is, groeit als onkruid in Maleisië . Het ene exemplaar waarvan het genoom bepaald is, bleek in tests weerbaar tegen schimmels. Het team gaat nu op zoek naar de genen voor die resistentie.

    • Hester van Santen