De Bovenbazen

‘Stop dat!’ kreet de heer Steinhacker, heftig bewogen. ‘Dat deugt niet! Het is tegen de orde der dingen!’

Heer Ollie staarde onthutst naar de nerveuze geldmagnaat en stond op.

‘Wat?’ vroeg hij zonder begrip. ‘Wat deugt niet? De futvoeder is toch goed? Hij draait altijd, zonder dat het nodig is om het hele land te vermalen. – Want hij loopt op niets, als u begrijpt wat ik bedoel!’

‘Dat is het juist!’ tierde de ander. ‘Hij loopt op niets! Wat koop ik voor niets? Wat verdien ik met niets? Stop dat ding en kom mee! We staan voor een crisis!’

Zo schreeuwend greep hij heer Bommel bij een mouw en begon hem voort te trekken in de richting van het hefschroefvliegtuig. ‘W-wacht even,’ stamelde heer Ollie ontdaan. ‘Dit gaat zo maar niet! Ik moet de Soliumwoestijn tegenhouden, want die is niet meer nodig. Ik moet voor Energie zorgen…’

‘Energie!’ hijgde aws. ‘Niets! Stap in! Vlug!’

Zo sprekende werkte hij zijn onwillige collega in het toestel en propte hem met zijn futvoeder in een fauteuil. En zodra de helikopter vrij van de grond was, greep hij een microfoon en zocht contact met de Gouden Bergen.

‘Dit is aws!’ riep hij overspannen. ‘We staan voor een crisis! Ik herhaal: een crisis! Het perpetuum mobile is uitgevonden! Energie uit niets! Roep onmiddellijk de Bovenste Tien bij elkaar!’

    • Marten Toonder