Brieven

De premier hoeft niet van de grootste partij te zijn

Gezegd wordt dat het bij de Kamerverkiezingen zal gaan om de keuze tussen SP-leider Roemer en VVD-leider Rutte. Dit is een misvatting, met consequenties voor de bestuurbaarheid van Nederland en het vertrouwen in de politiek.

De misvatting is dat de grootste partij de premier zou moeten leveren. Er bestaat geen staatsrechtelijke bepaling die hiertoe dwingt. Premier wordt degene die door de meerderheid in de Kamer wordt geaccepteerd als premier. Hij hoeft niet eens lid te zijn van een politieke partij. Er zijn kabinetten geweest die werden geleid door een van de kleinere coalitiepartners. Zo werd het kabinet-Biesheuvel (1971-1972) geleid door de vierde partij in de Tweede Kamer, de ARP. Tussen 1977 en 1981 was toenmalig premier Van Agt evenmin lid van de grootste partij.

De misvatting bemoeilijkt het aantal mogelijke coalities. Dit is onder meer gebleken bij de vorming van kabinet-Rutte. Op grond van de verkiezingsuitslag waren diverse combinaties denkbaar, waaronder coalities onder leiding van een premier van een van de andere partijen. Deze mogelijkheden werden bij voorbaat geblokkeerd.

Een tweede gevolg is dat het inhoudelijke debat raakt ondergesneeuwd. Het gaat niet om de inhoud, maar om de poppetjes. Bovendien gaan mensen ‘strategisch stemmen’. Men stemt niet op zijn favoriete partij, maar op de partij van tweede of derde keuze die mogelijk de grootste kan worden. Dit vergroot uiteindelijk de afstand tussen de kiezer en de politiek.

Voorzitter van de Liberaal Democratische Partij (LibDem)

Besnijdenis is misbruik van kind uit eigenbelang

Volgens Frank Furedi valt het moreel absolutisme van voorstanders van besnijdenis in het niet bij het absolutistische dogma van fanatieke tegenstanders van besnijdenis (Opinie&Debat, 21 juli).

Ouders hebben de plicht hun kinderen op te voeden, goed te verzorgen, te ontwikkelen en te beschermen tegen bedreiging en aantasting van de integriteit van hun lichaam en geest, en ze mogen hun kinderen niet misbruiken voor eigen belangen. Ook godsdienstleiders hebben hier geen recht op. De priester mag het koorknaapje niet aanranden. Joodse ouders mogen hun baby niet aanranden, ook al betreft dit niet meer dan het afsnijden van de voorhuid van de penis van de baby. Moslimouders mogen dit evenmin.

Het maakt niet uit of het nu gaat om een godsdienstig ritueel of een seculier gebruik. Besnijden mag alleen als een jongen op volwassen leeftijd hiervoor in volle vrijheid kiest. Op latere leeftijd besnijden doet meer pijn, wordt wel eens beweerd. Of zou later besnijden leiden tot een afname van nieuwe leden van de synagoge of moskee?

Gepensioneerd psycholoog

Besnijden heeft niets te maken met godsdienst

Socioloog Frank Furedi heeft zijn veldwerk niet of niet goed gedaan. Het besnijden van jongetjes heeft niets te maken met godsdienst. Het is een zeer primitief, oud gebruik, vergelijkbaar met een botje door de neus, de oorlellen tot tien centimeter uitrekken, meisjes besnijden, een tatoeage of ijzerwaren in lichaamsdelen aanbrengen, of een schoteltje in de onderlip. Dat godsdiensten een gebruik als verplichtend hebben overgenomen, betekent helemaal niet dat dat het de wil van God zou zijn.

Mijn schoonzoon is een Amerikaanse Iraniër die nog nooit een moskee van binnen heeft gezien. Hij is hoog opgeleid en geheel verwesterd, maar het niet laten besnijden van zijn zoontje was onbespreekbaar. Dat kind zou later voor gek lopen. Waarom? Het was altijd zo geweest en het was gezonder. Veel Amerikanen laten hun kind besnijden om deze geheel ongodsdienstige redenen.

Mensen moeten het lichaam van een ander niet onnodig beschadigen. Dit heeft niets te maken met antisemitisme of islamofobie, maar met respect voor het lichaam. Laat mannen er zelf voor kiezen om zich te laten besnijden.

Jongetjes besnijden accepteren omdat het bij een godsdienstige overtuiging hoort? Heeft Furedi zich nooit verdiept in het ontstaan van godsdiensten? Godsdienst komt van de mensen.

Baarn

Waarom eerwraak niet mag en het besnijden van jongetjes wel: De Wereld, pagina 18-19

    • Sammy van Tuyll
    • Paul Hopster
    • Anna Remmen