Bosbranden laaien op - weg naar Spaanse costa’s weer dicht

De belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar de Spaanse kusten is weer dicht. Dat meldt de ANWB. De bosbranden in zijn opgelaaid, waardoor de A9 in beide richtingen sinds ongeveer 13.45 uur opnieuw is afgesloten.

Een blusvliegtuig bestrijdt het vuur in het noordoosten van Spanje. Foto AFP / Lluis Gene

De belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar de Spaanse kusten is weer dicht. Dat meldt de ANWB. De weg was sinds zondag afgesloten in verband met een bosbrand, maar werd vanochtend opengesteld. De brand is echter opgelaaid, waardoor de A9 in beide richtingen sinds ongeveer 13.45 uur opnieuw is afgesloten.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa Slecht nieuws: bosbrand opgelaaid: De #AP7 is IN BEIDE RICHTINGEN weer DICHT tussen Figueres en de grens met #Frankrijk!! #Spanje

De A9 voert langs de oostkust van Spanje. Onder de automobilisten die hun vakantieroute geblokkeerd zagen, waren veel Nederlanders. “We krijgen aardig wat vragen en opmerkingen van vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen,” zegt de woordvoerder van de ANWB.

De bosbrand woedt aan de kant van Spanje. Vakantieverkeer dat richting Spanje gaat moet omrijden via Andorra. Wie geen caravan of aanhanger heeft, kan het proberen via de kustwegen. Verkeer op de terugweg kan dezelfde routes volgen in tegenovergestelde richting.

Brand onder controle - Nederlanders geëvacueerd

Volgens de autoriteiten in het gebied zijn de meeste branden inmiddels onder controle, maar is het gevaar nog niet geweken. Er waait een harde wind en de begroeiing in bosrijke gebieden is kurkdroog, ook doordat het in de winter vrijwel niet heeft geregend.

Als gevolg van de bosbrand zijn twintig tot dertig Nederlanders maandag geëvacueerd van een camping in het dorp Capmany, aldus persbureau Novum. Ze zijn naar hotels in de omgeving gebracht. Een aantal caravans en tenten is in vlammen opgegaan. Niemand is gewond geraakt.

Tot nu toe zijn er vier mensen op het leven gekomen door de bosbranden.

    • Lex Boon