Bonte stoet aan tussentijdse bedrijfscijfers

Europa en de rest van de wereld houden nog altijd hun hart vast over Griekenland. Intussen stroomt het kwartaalcijfers.

Terwijl Griekenland zich opmaakt voor hoog bezoek van de trojka van internationale financiële waarnemers van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, en de nieuwe Griekse regering koortsachtig een eerder beloofd bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro probeert rond te krijgen, kijken aandelenbeleggers de komende dagen hoopvol naar de bedrijven die zij in portefeuille hebben.

De tweede week van het kwartaalcijferseizoen werd vanochtend optimistisch afgetrapt door elektronicaconcern Philips – met een hoger dan verwachte winst en omzet, die vooral buiten het door de schuldencrisis geplaagde Europa werden bereikt. De koerssprong van ruim 6 procent van het aandeel Philips die hier op volgde, past in het beeld dat enkele beursgenoteerde multinationals vorige week al lieten zien: verrassend goede resultaten over het afgelopen kwartaal. Maar de opleving van de Europese beurzen vorige week bleek vanochtend van korte duur. Amsterdam, Frankfurt, Londen, eigenlijk alle grote Europese aandelenbeurzen zagen hun indices weer dalen.

Hoe dan ook hebben financieel bestuurders, analisten en beleggers het de komende dagen druk met het presenteren en wegen van actuele bedrijfscijfers. Een bonte stoet van grote en kleine beursfondsen trekt voorbij: donderdag is het de beurt aan de Brits-Nederlandse reuzen Shell en Unilever, verder komen uitzenders langs, die een indicatie van de arbeidsmarkt kunnen geven, internationale uitgevers en enkele buitenlandse banken – na het recente renteschandaal is vrijdag interessant met Barclays. Over de week verspreid komen de cijfers van de technologie- en telecomsector door.

Het is onwaarschijnlijk dat KPN, dat vorige maand ongevraagd een nieuwe dominante aandeelhouder uit Mexico (América Móvil) kreeg, morgen met opbeurende cijfers komt. Na een eerdere winstwaarschuwing, in januari, en een mislukte verkoop van de Duitse dochter E-Plus, rekent niemand op kortetermijnherstel. Ook andere Europese telecomconcerns als Telefónica en BT komen deze week met cijfers.

TomTom, voor velen nog altijd de trots van de huidige Hollands hightechindustrie, presenteerde vorige maand al zijn belangrijkste kwartaalnieuws: een aantrekkelijke overeenkomst met Apple voor het leveren van digitale kaartinformatie. De Amerikaanse gigant – het grootste beursfonds ter wereld – komt morgen nabeurs met zijn cijfers over het derde kwartaal in het gebroken boekjaar 2011-2012.

Amerikaanse beleggers, en eigenlijk die over de hele wereld, zullen vooral benieuwd zijn naar donderdag, als Facebook de eerste tussentijdse resultaten geeft na de jammerlijk verlopen beursgang van twee maanden geleden. De koers van de met veel publiciteit omgeven initial public offering van de sociale mediasite – met een waarde van ruim 100 miljard dollar de grootste allertijden – schommelt al weer een tijdje onder de 30 dollar. Dat is ruim 30 procent lager dan de introductiekoers van 38 dollar op 18 mei. Hoewel analisten, vooral die van Amerikaanse zakenbanken, in meerderheid een koopadvies voor Facebook hebben staan, met oplopende koersprognoses tot wel 48 dollar, moest het internetbedrijf over de afgelopen twee kwartalen een afkalvende groei van omzet en aantal gebruikers melden. De nettowinst was in het eerste kwartaal zelfs met ruim 30 procent gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat lag volgens het bedrijf van Mark Zuckerberg zelf aan „seizoensgebonden trends” in de advertentiemarkt en een toename in de groei van gebruikers in markten waar Facebook minder omzet per gebruiker boekt.

Op aanzienlijk kleinere schaal, in Amsterdam, wacht nieuws rond een internetbedrijf dat ooit, ruim een decennium geleden, als het hipste van Nederland gold. Lost Boys International, inmiddels een internationale websitebouwer met een jaaromzet (2011) van een kleine 200 miljoen, komt vrijdag met halfjaarcijfers. Daar zal niet het belangrijkste nieuws inzitten. Sinds enige tijd gaan geruchten over een overname van het bedrijf. Het Amerikaanse Omnicom zou LBi graag willen inlijven. De koers liep de afgelopen maand al met bijna 20 procent op tot 2,81 euro. De huidige beurswaarde bedraagt ruim 420 miljoen euro.