Bekende Cubaanse dissident Payá (60) overleden

Oswaldo Payá, hier in 2003, werd twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ook kreeg hij de Europese Sacharov-prijs. Foto AFP / Adalberto ROQUE

Een van de bekendste Cubaanse dissidenten, Oswaldo Payá, leider van de Christelijke Bevrijdingsbeweging, is gisteravond op zestigjarige leeftijd overleden bij een auto-ongeluk.

Dat heeft de Cubaanse dissident en blogger Yoani Sanchez op Twitter gemeld:

Twitter avatar yoanisanchez Yoani Sánchez #Cuba #RIP @OswaldoPaya (1952-2012) Fundador del Proyecto Varela, Premio #Sajarov 2002, Lider del Movimiento Cristiano de Liberacion

Payá werd twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ook kreeg hij in 2002 van het Europees Parlement de Sacharov-prijs voor het vrije denken.

Pleitbezorger voor vreedzame overgang naar democratie

Met het Proyecto Varela zette Payá zichzelf op de kaart als pleitbezorger voor een overgang naar democratie in Cuba. In 2002 maakte hij gebruik van een maas in de Cubaanse grondwet, die stelde dat wanneer meer dan 10.000 burgers om een referendum vragen, het parlement dit voorstel moet uitvoeren. Hij verzamelde de benodigde handtekeningen in ten behoeve van een referendum over verkiezingen, vrijheid van meningsuiting, samenkomst, pers, ondernemerschap en amnestie voor politieke gevangenen.

De Cubaanse leider Fidel Castro negeerde de oproep en noemde in een drie-uur-durende tv-toespraak de ondertekenaars “pionnen van Amerika” en de petitie niet-representatief voor de stemming onder de elf miljoen Cubanen.

Payá heeft zich daarna beziggehouden met het organiseren van de nationale dialoog in Cuba over een vreedzame overgang naar democratie.

    • Lex Boon