Appelsap springt het hardst op Hydroboyz en Yellow Claw

Pop

Festival Appelsap. Oosterpark Amsterdam, zondag 22 juli.

Muziekfestival Appelsap in het Oosterpark is ook op de tweede betaalde editie vooral een feest voor de lokale hiphopscene. Dat blijkt bijvoorbeeld tijdens het optreden van Hydroboyz; een groep die met ratelende stuiterbeats en rauwe straatteksten goed aansluit op het heersende geluid in de Amerikaanse mainstream. Op het grasveld springen zomers uitgedoste stadsjongeren uitzinnig op de opzwepende bounce uit de Bijlmer, terwijl het podium volstroomt met rappers en dj’s die vanuit de backstageruimte het feest mee komen vieren.

Backstage staat ook de dj van French Montana, een van de grootste opkomende namen in de VS op dit moment. „Wie zijn deze gasten? Is dit hun laatste nummer?” vraagt hij. „Ze zijn behoorlijk populair, hè?” Na het Amsterdamse feestje wordt Montana aangekondigd als de headliner op het hoofdpodium. Maar de nieuwe koning van de cokerap blijkt live een aanfluiting. De show is rommelig, mist elke regie en komt neer op meebrabbelen met vocalen op tape in aanstekelijke studiotracks als All Birds en Stay Schemin. Extra bizar is dat Montana hele coupletten van anderen laat afspelen en zo nu en dan een paar woorden schreeuwt.

Appelsap is een boeiend festival omdat het er al enige edities in slaagt signalerend te programmeren. Maar de veelbelovende Amerikaanse headliners laten het ditmaal afweten. Undergroundsensatie Danny Brown uit Detroit brengt vroeg in de middag zijn raps met dezelfde bizarre stem en cadans als op plaat, maar is te bleu en te plichtmatig. Schoolboy Q en Ab-Soul van Black Hippy uit Los Angeles geven een redelijk optreden met hun eigenzinnige raps op ontspannen, melodieuze beats maar het vlamt alleen op het laatst heel even.

De nieuwe opzet van Appelsap – met zowel een livepodium als een dj-podium naast het hoofdpodium – is een stap vooruit, hoewel het geluid hapert en soms ook te veel door elkaar klinkt. De hits waar het publiek het hardst op springt zijn Hindabuilding van Hydroboyz en Krokobil van Yellow Claw. De meest enthousiaste reacties komen los bij nationale acts, zoals bij de gierende set hiphop en grime van het nationale collectief Nebulon, met o.a. Zwart Licht, Skinto en NoizBoiz, en het debuut van het geinige, grofgebekte Amsterdamse lefgozertje Lil Kleine.

    • Saul van Stapele