Amy Winehouse één jaar dood: de eerbetonen op een rijtje

Amy Winehouse in juli 2009. Vorig jaar werd ze op 23 juli dood gevonden in haar Londense flat. Foto Reuters / Toby Melville

Precies een jaar geleden overleed de Britse zangeres Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze werd 27 jaar oud. Bekijk hier een overzicht aan eerbetonen.

Ze ging aan haar eigen verslavingen onderdoor, waarover ze het geweldige nummer ‘Rehab‘ schreef. Tijdens haar laatste optreden in Belgrado in juni vorig jaar stond ze dronken op het podium. Maar zo moeten en willen we haar niet herinneren, want ze heeft fantastische optredens gegeven.

De eerbetonen op een rijtje

Overal - op internet, in muziekbladen, op televisie - zijn lofzangen te vinden op het leven en de muziek van Amy Winehouse. Het Britse muziekblad NME plaatste als eerbetoon aan Amy een foto-overzicht, The Guardian-redacteur Tim Jonze schreef een mooi achtergrondartikel over Winehouse en haar muzikaliteit. Het Britse blad Q Magazine bracht een speciale cd uit met covers van Amy’s nummers door andere Britse muzikanten en bands als. Q sprak ook met producer Mark Ronson, die samen met Winehouse de hit ‘Valerie’ maakte.

Fans leggen vandaag bloemen bij het huis van Amy Winehouse in Londen. Foto AP / Sang TanFans leggen vandaag bloemen bij het huis van Amy Winehouse in Londen. Foto AP / Sang Tan

Speciale poster in metrostation Camden

Twee weken geleden werd op het Londense metrostation Camden een poster van Amy onthuld, die er tot en met vandaag hangt om haar te herinneren. Het metrostation, in het noorden van Londen, is in de buurt van het huis waar de zangeres woonde. De poster is gemaakt door de Britse moderne kunstenaar Johan Andersson, en werd twee weken na haar dood vorig jaar gepresenteerd.

Kijken naar Amy met haar malle beehive-haardos en grappige danspasjes blijft een feest. Ze was niet vies van grappen maken met het publiek, om dan door te gaan met een dijk van een show, zoals dit optreden bij de BBC One Sessions:

http://youtu.be/23F4701sqMw

Documentaires over Amy

Uiteraard zijn er vanavond de nodige documentaires over de zangeres op televisie. Voor iedereen met digitale televisie: vanavond zendt BBC4 de documentaire ‘The Day She Came to Dingle’ uit:

Op Nederland 3 wordt de documentaire The Final Goodbye uitgezonden.

Gelukkig hebben we Amy’s muziek nog

De albums die Winehouse maakte zijn nog altijd mateloos populair, schrijft NU.nl vandaag. Een woordvoerder van bol.com laat weten dat sinds haar overleden vooral het tweede album Back To Black en Lioness: Hidden Treasures, dat postuum verscheen, veelvuldig over de toonbank zijn gegaan. Vorige week onthulde haar vader Mitch dat er nog twee platen postuum moeten verschijnen.

Luister naar Amy’s debuutalbum Frank (2003) op Spotify
Luister naar opvolger Back to Black (2006) op Spotify
Luister naar Lioness: Hidden Treasures op Spotify

Kijken: Amy’s optredens op Glastonbury

Bekijk hier Amy’s optreden op het Britse festival Glastonbury in 2007:

En wat een verschil met haar optreden op hetzelfde festival een jaar later in 2008, waar ze ‘s avonds veel beter tot haar recht komt in haar blauwe glitterjurkje:
http://youtu.be/6R_1Y_v14I8

    • Judith Laanen