90 doden bij serie aanslagen in Irak

Bij een gecoördineerde serie van meer dan 20 aanslagen in 14 Iraakse steden zijn vandaag zeker 90 doden en 170 gewonden gevallen. Het was de zwaarste serie aanslagen in Irak sinds 10 mei 2010, toen 110 mensen om het leven kwamen.

Gisteren werden ook al 20 mensen gedood in de sunnitische steden Mahmoudiya en Madain. Vandaag waren – zoals meer gebruikelijk in Irak – shi’ieten en overheidsvertegenwoordigers doelwit. Enkele dagen geleden kondigde Al-Qaeda een nieuw offensief aan. De groep meldde terug te keren in gebieden waaruit ze was verdreven voor het Amerikaanse leger zich eind vorig jaar uit Irak terugtrok.

Inwoners van Mahmoudiya en Madain zeiden bang te zijn dat de aanslagen in hun steden vergelding waren voor geweld tegen shi’ieten. Al-Qaeda wil met aanslagen op shi’ieten een nieuwe ronde van de burgeroorlog (2006-2008) uitlokken.

De zwaarste aanslag van vandaag (41 doden) had plaats in Taji, 20 kilometer ten noorden van Bagdad. Daar explodeerden eerst vijf bommen, waarna een zelfmoordterrorist zich tot ontploffing bracht te midden van toegesnelde politiemannen. Zeker dertien militairen werden gedood toen extremisten het vuur openden op een legerbasis bij Udaim, 90 kilometer ten noorden van Bagdad. In Bagdad werden 12 mensen gedood toen een autobom ontplofte in de shi’itische wijk Sadr City. (AP, AFP)