17.000 miljard gestald in belastingparadijzen

Een groep zeer vermogende mensen heeft wereldwijd zo’n 17.000 miljard euro ondergebracht in belastingparadijzen, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Overheden lopen hierdoor wereldwijd zo’n 165 miljard aan belastinginkomsten mis.

Dat stelt de Britse organisatie Tax Justice Network in een onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van gegevens van het IMF, de Wereldbank, de Verenigde Naties en een aantal centrale banken. Volgens onderzoeksleider James Henry, voormalig hoofd financiën bij consultancybureau McKinsey, gaat het om een conservatieve schatting omdat de officiële cijfers geen volledig beeld geven van de bestudeerde kapitaalvlucht. Ook is vermogen in vastgoed, goud of kunst niet in het onderzoek meegenomen.

Volgens Henry legt het onderzoek een „zwart gat aan privérijkdom en belastingvrij vermogen” in de wereldeconomie bloot dat nooit eerder in deze omvang gemeten is. De belastingderving is zo groot dat met name ontwikkelingslanden er hun overheidsfinanciën mee op orde zouden kunnen brengen. Uitgerekend ontwikkelingslanden als Nigeria of de Ivoorkust worden in het onderzoek genoemd als belastingparadijzen.

Deze vermogensvlucht wordt volgens Henry niet gefaciliteerd door louche financiële instellingen in belastingparadijzen, maar door gerenommeerde banken, advocatenkantoren en accountantbureaus. Instellingen als het IMF en de Wereldbank hebben volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar deze vorm van kapitaalvlucht.

GroenLinks heeft inmiddels vragen gesteld aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD). Volgens het Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis van GroenLinks wordt Nederland op grote schaal gebruikt als „tussenstation” voor deze vorm van kapitaalvlucht.