Zomergastentips voor Jan: zet bier op tafel en neem je gitaar mee

Beste Jan. Je bent sufgeïnterviewd, de fragmenten zijn doorgenomen, de ergste lachbuien om Hollanders zijn weggeëbd. Maar nu is het speelkwartier voorbij. We gaan gewoon beginnen met Zomergasten, Jan. Hatsa, vanavond aflevering één, met Henny Vrienten.

Jan Leyers, op een bed. Foto Hollandse Hoogte / Merlijn Doomernik

Beste Jan,

Je bent sufgeïnterviewd, de fragmenten zijn doorgenomen, de ergste lachbuien om Hollanders zijn weggeëbd. Maar nu is het speelkwartier voorbij. We gaan gewoon beginnen met Zomergasten, Jan. Hatsa, vanavond aflevering één, met Henny Vrienten.

Wij van nrc.nl dachten: we gaan Jan er een beetje doorheen helpen, die zes weken. Want je zégt wel in al die interviews dat je weet wat je te wachten staat, wij denken dat je geen idee hebt.

Niet dat je het niet zou kunnen. Integendeel. We hebben wat filmpjes van je op Youtube bekeken waarin je gitarist bent van de band Soulsister, en seriously Jan: we hebben hier nog nooit zo’n coole gast als presentator gehad. Je sprong 20 jaar geleden op dat podium op en neer, en dat doe je nog steeds. Die zanger is trouwens ook heel goed opgedroogd.

Waar we ons wél zorgen over maken, is of je Nederland gaat overleven. Want Zomergasten gaat je helemaal leegzuigen. Die avonden alleen al, maar dan ook nog de reacties, de recensies, de tweets, de praat-programma’s, de kranten, RTL Boulevard, de bladen, de koningin, IEDEREEN gaat zich met je bemoeien. Het lijkt nu misschien of heel Nederland je op handen draagt, maar zo werkt het hier niet: ACHTERAF word je gewoon weer met de grond gelijk gemaakt als het toch weer net even anders uitpakt dan we ons (met de kennis van nu) hadden voorgesteld. Daarom denken wij: we geven je wat tips om de ergste missers te voorkomen.

Henny Vrienten. Dat wordt natuurlijk een thuiswedstrijd. Ook muzikant, ook boven de vijftig, ook ervaring met de flauwvallende vrouwtjes vooraan bij het podium. Ook door katholieken opgevoed. Onze eerste suggestie: zet wat bier op tafel en neem je gitaar mee.

Maar vergis je niet. Henny is zo’n beetje hét zwijmelidool van alle vrouwelijke VPRO-leden (rond de vijftig) en als die ergens niet van houden, is het van Vlamingen die onze nationale helden van hun sokkel kegelen. Sowieso weten we hier wel raad met Vlamingen in de media met een grote mond. Dus doe een beetje bescheiden over je eigen prestaties. Je hebt die ogen al, je bent slank, knap, en dan rijd je ook nog Saab: wij zouden zeggen: trek een zak aan, teken wat puisten op je lip en doe je haar lekker vet. Kan Henny ook een beetje shinen.

Verder dachten we: vraag hem naar zijn eerste ervaring die hem tot de muziek bekeerde. Dan zal hij vertellen over die keer in de bioscoop, dat hij als kind de zingende cowboy Roy Rogers met een gitaar op zijn paard zag zitten. En dat hij dat toen ook wilde. Een mooi bruggetje naar cowboys, rock ’n roll en vrijheid (jouw stokpaard), en naar de vraag wat iemand de frontman van een band maakt (Henny) en wat voor type je moet zijn voor de gitarist in de luwte (jij).

Laten we het verder zo afspreken: Maandagmiddag komen we met onze eerste bevindingen over de uitzending, en jij kan ons altijd bellen of mailen als je hulp nodig hebt. Of als je gewoon even je hart wilt luchten.

Wij zeggen hier: het ziet er allemaal goed uit. Maar toch.

Sterkte van Japke-d. en iedereen hier van nrc.nl.

De komende weken schrijven Japke-d. Bouma (coördinator centrale nieuwsredactie NRC Handelsblad) en Peter van der Ploeg (chef NRC Digitaal) elke maandag Zomergastentips aan Jan Leyers, presentator van Zomergasten.

    • Japke-d. Bouma