Wiggins wint Tour de France - Cavendish zegeviert op Champs-Élysées

during the 20th stage of the the Tour de France cycling race over 120 kilometers (74.6 miles) with start in Rambouillet and finish in Paris, France, Sunday July 22, 2012. (AP Photo/Christophe Ena) Tourwinnaar Wiggins vandaag in de laatste rit in Parijs. Foto AP / Christophe Ena

Bradley Wiggins heeft als eerste Brit ooit de Tour de France gewonnen. Zijn gele leiderstrui kwam op de traditionele aankomst op de Champs-Élysées in Parijs zoals verwacht niet meer in gevaar. In een massasprint won Mark Cavendish de laatste rit. Het betekende zijn derde ritzege deze Tour.

Peter Sagan werd tweede in de slotetappe. Matthew Goss werd derde, na een al zeer vroeg aangetrokken sprint door Cavendish. Wiggins deed in de laatste kilometer zelfs nog even kopwerk voor zijn ploegmaat bij Sky en landgenoot Cavendish. En er was nog meer Brits succes: Chris Froome werd tweede in het algemeen klassement.

De finale van de slotetappe in de Ronde van Frankrijk:

Peloton deed het rustig aan op weg naar Parijs

Zoals meestal reed het peloton op zijn gemak en in een relatief laag tempo over 120 kilometer van Rambouillet naar Parijs. Pas na de eerste passage op de Champs-Élysées werd het tempo op gang geschoten. Jens Voigt en Danilo Hondo waren in de finale de eersten die ontsnapten. Zij kregen gezelschap van een groep achtervolgers met onder anderen Bram Tankink en Karsten Kroon.

Het peloton liep snel in, maar Voigt slaagde erin weg te blijven, in gezelschap van Rui Costa en Sebastien Minard. Met 15 seconden voorsprong gingen ze de laatste ronde in, maar tweeënhalve kilometer voor de streep werden ze opgeslokt door het peloton.

Een bizarre valpartij in de laatste twee kilometers ontsierde de etappe nog even. Maar het deed uiteindelijk niets af aan de glorie van Cavendish en Wiggins.

Sagan pakt groene trui, Voeckler wint bergklassement

Wiggins mengde zich uiteraard niet in de strijd om de ritzege de Champs-Élysée. De Brit wist zich voor de slotrit al verzekerd van de eindzege in de Tour, en onderging tijdens de wandeletappe naar Parijs de gebruikelijke plichtplegingen, waaronder het drinken van een glaasje champagne.

De 32-jarige Wiggins pakte in de zevende etappe de gele trui en stond die niet meer af. Twee dagen nadat hij de leiderstrui veroverde, vergrootte hij zijn voorsprong in de tijdrit naar Besançon. In de voorlaatste etappe, weer een tijdrit, was Wiggins oppermachtig en gaf hij zijn eindzege extra glans.

Op het podium in Parijs kreeg Wiggins gezelschap van ploeggenoot Christopher Froome en de Italiaan Vincenzo Nibali.

Het jonge talent Sagan neemt de groene trui mee naar huis. Thomas Voeckler won deze Tour de France het bergklassement. Tejay van Garderen werd de beste jongere en legde dus beslag op de witte trui. RadioShack-Nissan-Trek pakte de eerste plek in het ploegenklassement. Chris Anker Sörensen werd uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van deze ronde.

Bizarre valpartij in de slotkilometers:

Twintigste etappe: Rambouillet - Parijs (120km):
1. Mark Cavendish, in 3u08m07s
2. Peter Sagan allen z.t.
3. Matthew Goss
4. Juan José Haedo
5. Kris Boeckmans

Eindklassement:
1. Bradley Wiggins
2. Chris Froome
3. Vincenzo Nibali
4. Jurgen Van den Broeck
5. Tejay van Garderen

Bron: www.cyclingnews.comBron: www.cyclingnews.com

    • Niels Posthumus