Vrije Syrische Leger is begonnen aan ‘bevrijding’ Aleppo

Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube on July 21, 2012, allegedly shows newly recruited members of the Free Syrian Army riding on the back of a pick-up truck in Syria's northern city of Aleppo. Activists reported fierce fighting in Aleppo on July 21, with regime forces shelling several neighbourhoods, as at least 12 civilians were reported dead in the capital, Damascus, seven of them killed by snipers. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube on July 21, 2012, allegedly shows newly recruited members of the Free Syrian Army riding on the back of a pick-up truck in Syria's northern city of Aleppo. Activists reported fierce fighting in Aleppo on July 21, with regime forces shelling several neighbourhoods, as at least 12 civilians were reported dead in the capital, Damascus, seven of them killed by snipers. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Dit zouden nieuwe rekruten van het Vrije Syrische Leger in Aleppo zijn in een YouTube-film verspreid door de oppositie, 21 juli 2012. Foto AFP / YouTube

De “bevrijding” van de Syrische stad Aleppo in het noorden van het land is begonnen. Vandaag begonnen rebellen aan een grote operatie tegen de troepen van het regime van president Bashar al-Assad.

Dat laat kolonel Abdul-Jabbar Mohammed Aqidi van het Vrije Syrische Leger (FSA) in een verklaring weten, meldt persbureau AP. De strijd in Aleppo ging vandaag zijn derde dag in. Volgens persbureau Reuters zijn de gevechten uitgebreid naar het hoofdgebouw van de inlichtingendienst in de stad.

Zware bombardementen in Damascus

In Aleppo was het in de afgelopen zestien maanden relatief rustig vergeleken bij andere Syrische steden. Volgens een activist die in de stad verblijft, zijn er momenteel tientallen soldaten van het Vrije Syrische Leger aanwezig. De gevechten vonden vooral plaats in het centrum van de stad.

Ook in Damascus wordt gevochten. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt dat het leger de wijken Mazzeh en Barzeh aanvalt. Persbureau Reuters meldt op basis van ooggetuigenverslagen van inwoners en activisten dat gevechtshelikopters Barzeh onder vuur nemen met raketten. De rebellen van het FSA zouden vanwege de zware bombardementen zich teruggetrokken hebben uit Mazzeh.

    • Hans Klis