Kijk kranslegging voor slachtoffers van aanslag op Utøya terug

De Noorse koning Harald (rechts) en premier Jens Stoltenberg bij de kranslegging eerder vandaag in Oslo.
De Noorse koning Harald (rechts) en premier Jens Stoltenberg bij de kranslegging eerder vandaag in Oslo. Foto Reuters / Berit Roald

Noorwegen herdenkt vandaag de slachtoffers van de aanslagen in Oslo en het eiland Utøya. Hierbij kwamen in totaal 77 mensen om het leven.

De herdenking was vanaf 13.50 uur te volgen bij de NOS. Op Utøya hielden onder anderen overlevenden en nabestaanden een minuut stilte voor de slachtoffers van het bloedbad een jaar geleden. In heel Noorwegen zijn vandaag herdenkingen. Vanavond is er bij het stadhuis in Oslo een concert waar tienduizenden mensen worden verwacht.

De kranslegging voor de slachtoffers van de aanslag op het regeringsgebouw in Oslo, eerder vandaag:

24 augustus uitspraak Breivik-proces

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Anders Behring Breivik de aanslagen pleegde. Eerst op het regeringskwartier in Oslo, waarbij acht mensen omkwamen en vervolgens het bloedbad bij een jongerenkamp op het Noorse eiland.

De rechtszaak tegen Brevik werd op 22 juni afgerond, op 24 augustus doet de rechter uitspraak in de zaak. Naar verwachting zal er daarna nog een beroep ingediend worden door Breivik of het Noorse OM.