Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Utrechtse wijk ‘hermetisch’ afgezet na vrijkomen asbest

Een gebied in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is afgezet wegens vrijkomen van asbest. Dit is een archieffoto, niet gemaakt vandaag in Utrecht. Foto Foto NRC / Arjan de Jongh

Bewoners van een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn vanmiddag geëvacueerd in verband met asbest. Het gaat volgens persbureau Novum om 48 woningen. Een groot gebied is ‘hermetisch’ afgezet. Omwonenden wordt geadviseerd binnen te blijven en deuren en ramen dicht te houden.

De kankerverwekkende stof werd eerder deze week ontdekt bij werkzaamheden in twee woningen in de flat op de Stanleylaan. Automobilisten en voetgangers mogen het afgezette gebied niet meer in. De politie patrouilleert en twee pelotons ME zorgen ervoor dat niemand het afgegrendelde gebied betreedt.

Woningcorporatie Mitros vangt de evacués op in een sporthal. Ze worden dan gelijk doorgesluisd naar een hotelkamer, zei locoburgemeester Gilbert Isabella tegen de regionale zender RTV Utrecht, die is aangewezen als calamiteitenzender. Hij heeft een noodbevel uitgevaardigd in verband met de afzetting.

Extra metingen moeten uitwijzen hoe groot het gebied is waar de asbestconcentratie te hoog is. Isabella zegt het zekere voor het onzekere te nemen. De uitslagen worden aan het eind van vanavond verwacht. De gemeente heeft om 19.00 uur een informatienummer opengesteld. Diverse buurtbewoners vinden dat ze te laat in kennis zijn gesteld, zeggen ze tegen RTV Utrecht.

De gemeente had een onderzoek ingesteld naar het vrijkomen van asbest, en dat bleek vanochtend het geval. Het asbest kwam maandag aan het licht bij het renoveren van twee woningen in de flat, meldt Mitros. Daarna kwamen er aanwijzingen dat er meer woningen besmet zouden zijn. Daarop werden donderdag vijf gezinnen geëvacueerd en in een hotel gezet. Of en wanneer de geëvacuereerden weer naar hun woning kunnen, is nog onduidelijk.