Israël: Syrië doet alles om chemische wapens te beschermen

Caption: FILE - In this Tuesday, June 12, 2012 file photo, a Syrian revolutionary flag waves on top of a building on the outskirts of Aleppo, Syria. During two weeks with rebels in northern Syria, three Associated Press journalists found more than 20 rebel groups who often destroy government army posts and convoys but lack the weapons and unity to do more than gradually chip away at the regime of President Bashar Assad _ a recipe for a long, bloody insurgency.(AP Photo/Khalil Hamra, File)
Caption: FILE - In this Tuesday, June 12, 2012 file photo, a Syrian revolutionary flag waves on top of a building on the outskirts of Aleppo, Syria. During two weeks with rebels in northern Syria, three Associated Press journalists found more than 20 rebel groups who often destroy government army posts and convoys but lack the weapons and unity to do more than gradually chip away at the regime of President Bashar Assad _ a recipe for a long, bloody insurgency.(AP Photo/Khalil Hamra, File) De Syrische revolutionaire vlag boven een gebouw in Aleppo. Foto AP / Khalil Hamra

De Syrische autoriteiten hebben nog altijd de controle over de chemische wapensvoorraad ondanks de escalatie van het conflict in het land.

Dat zei Amos Gilad, een Israëlische topfunctionaris van het Israëlische ministerie van Defensie, vandaag tegenover de Israëlische militaire radio. Ondanks dit feit zou er in Jeruzalem alsnog gesproken worden van een preventieve aanval om te voorkomen dat chemische wapens of geavanceerde raketten in handen vallen van militante groeperingen, schrijft persbureau AP.

‘Syrië doet er alles aan om arsenaal te beschermen’

Volgens de functionaris is Israël bang dat Libanese militanten, aan Al-Qaeda-gelieerde radicalen of andere niet benoemde “onverantwoordelijke elementen” ervandoor gaan met het wapentuig en daardoor een risico vormen voor de stabiliteit in de regio. “Syrië doet er op dit moment alles aan om zijn arsenaal te beschermen”.

Gisteravond lieten de Verenigde Staten weten dat zij de Syrische chemische wapensvoorraad nauwgezet controleren. Bovendien plegen zij “actief overleg” met de buurlanden van Syrië om te benadrukken hoe gevaarlijk de wapens zijn en welke verantwoordelijkheid Syrië heeft.

‘Assad is bereid het hele Syrische volk uit te roeien met chemische wapens’

In het Westen is de laatste tijd de vrees ontstaan dat de Syrische wapenvoorraad een serieus gevaar vormt voor de veiligheid in de regio als het regime van president Bashar al-Assad verder wankelt. Een belangrijke overloper uit Syrië, ambassadeur in Irak Nawaf Fares, zei eerder tegen de BBC dat Assad niet zal aarzelen om chemische wapens te gebruiken als het in een hoek wordt gedreven. “Assad is bereid het hele Syrische volk uit te roeien” om aan de macht te blijven. “Er is informatie, onbevestigde informatie natuurlijk, dat chemische wapens al gedeeltelijk zijn gebruikt in de stad Homs”, zei hij.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants waarschuwde eerder deze week in NRC Handelsblad al dat er voorzichtigheid is geboden met informatie van overlopers, want ook zij hebben belangen. Roelants:

“Het is bekend dat Syrië een grote hoeveelheid chemische wapens bezit, waaronder mosterdgas en zenuwgassen. De Amerikaanse regering zegt de situatie van nabij in de gaten te houden, mede namens zijn bezorgde bondgenoot Israël. Oppositieactivisten meldden in februari dat het leger in Homs voorraden chemische wapens aanlegde, maar daarvan is nooit meer iets vernomen. Voor de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 leverden Iraakse overlopers westerse inlichtingendiensten en media regelmatig informatie over Iraakse massavernietigingswapens – die uiteindelijk niet bleken te bestaan. Na de omverwerping van Saddam Husseins bewind erkende de Iraakse oppositiepoliticus Ahmed Chalabi de overlopers te hebben ‘geleverd’ om de Amerikaanse regering te pressen tot de aanval waarvoor de oppositie zelf niet sterk genoeg was.”