Schietclub weigerde Batmanschutter - ‘wapens geen verkiezingsthema’

Het mikpunt bij een schietclub niet ver van de bioscoop in Aurora, waar Holmes afgelopen week tientallen mensen neerschoot. Foto AFP / Joshua Lott

Een schietclub in de Amerikaanse staat Colorado heeft een lidmaatschapsaanvraag van bioscoopschutter James Holmes vorige maand afgewezen omdat hij een ‘bizarre’ indruk maakte.

Schietbaaneigenaar Glenn Rotkovich zei dat Holmes op 25 juni via e-mail een aanvraag had gedaan om te worden toegelaten. In het ingevulde formulier stond niets wat verdacht op hem overkwam. Holmes verklaarde dat hij geen drugsgebruiker was en geen strafblad had.

Maar toen Rotkovich het opgegeven telefoonnummer belde om een afspraak te maken voor een verplicht kennismakingsgesprek, schrok hij van de boodschap op het antwoordapparaat van Holmes. De stem was volgens Rotkovich “bizar, met schraperige keelgeluiden, freakerig op zijn best.” Rotkovich belde nog twee keer, zonder reactie te krijgen. Daarop instrueerde hij zijn personeel om Holmes niet toe te laten, mocht hij zich nog melden.

Holmes zou aanslag maandenlang hebben gepland

De Universiteit van Colorado onderzoekt of Holmes zijn positie als promotiestudent heeft misbruikt om grote hoeveelheden materiaal te bestellen voor valstrikbommen in zijn flat. De 24-jarige Holmes liet de afgelopen vier maanden bestellingen die hij deed thuis en op de universiteit bezorgen.

Holmes wordt ervan verdacht vrijdag in de voorstad Aurora bij Denver het vuur te hebben geopend op bioscoopbezoekers tijdens de nachtpremière van de Batman-film The Dark Knight Rises. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond.

Holmes zou zijn aanval maandenlang hebben gepland. Hij is daarbij berekenend en goed doordacht te werk gegaan, concludeert de politie. Hij bestelde de afgelopen vier maanden via internet zesduizend kogels. Bij een webshop voor agenten en militairen kocht hij een aanvalsvest, twee magazijnhouders en een mes.

‘Niets verdachts’ aan munitiebestellingen Holmes

Directeur Chad Weinman van de website, tacticalgear.com, wijst erop dat zijn bedrijf duizenden orders per dag verwerkt en dat er niets ongebruikelijks aan de bestellingen van de verdachte was. In de Verenigde Staten is een stevig debat op gang gekomen over de liberale wapenwetten in Colorado. De schutter regelde via internet ook de explosieven die hij gebruikte voor de boobytraps in zijn huis.

Toch lijkt het er volgens NRC-correspondent Guus Valk niet op dat wapenbezit nu ook echt een thema gaat worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Valk schrijft in vandaag in een blog:

Er is geen belang voor Obama, omdat veel onafhankelijke kiezers in Virginia of Colorado dat niet willen. Sinds de jaren negentig neemt het percentage Amerikanen dat scherpere anti-wapenwetten wil, gestaag af.

De boobytraps in het huis van de verdachte zijn gisteren verwijderd. Een klein explosief is tot ontploffing gebracht, de rest is onschadelijk gemaakt. In de vallen werden onder meer explosieven, chemicaliën en tonnen met brandbare vloeistof gebruikt. Er was bedrading aangelegd om de boel de lucht in te laten gaan zodra iemand binnen zou treden. De omwonenden waren geëvacueerd en kunnen nu weer naar huis.

    • Niels Posthumus