Pranab Mukherjee nieuwe president India

Caption: (FILES) This file photo taken on March 16, 2012 shows then-Indian Finance Minister Pranab Mukherjee waving as he leaves the finance ministry prior to presenting his budget in parliament in New Delhi. Powerful politician Pranab Mukherjee looked set to be elected India's new president on July 22 and analysts said the canny veteran could play a key role in steering the nation through testing times. AFP PHOTO / FILES / Prakash SINGH
Caption: (FILES) This file photo taken on March 16, 2012 shows then-Indian Finance Minister Pranab Mukherjee waving as he leaves the finance ministry prior to presenting his budget in parliament in New Delhi. Powerful politician Pranab Mukherjee looked set to be elected India's new president on July 22 and analysts said the canny veteran could play a key role in steering the nation through testing times. AFP PHOTO / FILES / Prakash SINGH Voormalig minister van Financiën en nu de nieuwe president van India, Pranab Mukherjee. Foto AFP / Prakash Singh

Voormalig minister van Financiën Pranab Mukherjee is verkozen tot de dertiende president van India.

Dat meldt persbureau AFP. Mukherjee wordt woensdag geïnstalleerd in zijn nieuwe functie. Een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordigers koos voor hem, schrijft de Times of India.

In India wordt de president gekozen door een electoraal college, bestaande uit federale en nationale wetgevers (wiki). De 76-jarige Mukherjee troefde voor deze voornamelijk ceremoniële post, rivaal en voormalig voorzitter van het parlement Purno Sangma (64) af.

Volgens Al Jazeera waren de verkiezingen erg spannend, vanwege de achtergronden van deze twee prominente politici:

    • Hans Klis