Ontvoerde voorzitter Olympisch Comité Libië vrijgelaten

Nabil Elalem, de voorzitter van het Olympisch Comité van Libië.
Nabil Elalem, de voorzitter van het Olympisch Comité van Libië. Foto Olympic.ly

De maandag ontvoerde voorzitter van het Olympisch Comité van Libië, Nabil Elalem, is vrijgelaten.

Dat bevestigt zijn broer Salah tegenover persbureau AP. Elalem werd gisteravond overgeleverd aan de Libische veiligheidsdiensten en keerde ongeschonden terug naar huis.

Banden met Gaddafi mogelijk reden voor ontvoering Elalem

De reden voor de ontvoering is nog onduidelijk. Vermoedelijk heeft het iets te maken met de golf van vergeldingen van rivaliserende milities tegen elkaar en aanhangers van het voormalige regime. Elalem was het hoofd van de Libische voetbalvereniging onder Moammar Gaddafi. Elalem was ook bevriend met zijn zoon, Mohammed, die Elalem voorging als voorzitter van het Olympisch Comité.

Elalem ontvoerd door militie?

Een woordvoerder van het Olympisch Comité liet deze week weten dat de ontvoerders zich voordeden als militairen. Het zou gaan om acht of negen bewapende mannen. De Libische minister van Sport sprak van een criminele daad en eiste de directe vrijlating van Elalem.

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Milities weigeren zicht te ontwapenen en botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land.

    • Hans Klis