Onrust onder Syriërs in Turkije - gebrek aan voedsel en water

Een jonge Syrische vluchteling in het Yayladagi-kamp dichtbij de Turks-Syrische grens. In dit kamp braken vandaag geen rellen uit. Beelden uit die twee vluchtelingenkampen zijn nog niet beschikbaar. Foto Reuters / Umit Bektas

In twee kampen voor Syrische vluchtelingen in Turkije zijn vandaag ongeregeldheden uitgebroken. Turkse veiligheidstroepen grepen in met traangas en gebruik van wapenstokken. Ook losten ze waarschuwingsschoten in de lucht om groepen vluchtelingen te bedaren. Dat bericht het staatspersbureau Anadolu.

Vluchtelingen gooiden met stenen en probeerden uit een kamp in de provincie Kilis te ontsnappen uit protest tegen het gebrek aan drinkwater en voedsel. In een ander kamp, in de naburige provincie Gaziantep, raakten vluchtelingen slaags over huisvesting en vielen zeven gewonden.

Meer dan 43 duizend Syriërs hebben hun toevlucht gezocht in acht kampen aan de Turkse kant van de ruim negenhonderd kilometer lange grens met Syrië.

Het is voor het eerst dat Turkse staatsmedia melden dat veiligheidstroepen moesten ingrijpen om een eind te maken aan onderling geweld tussen de vluchtelingen.

    • Niels Posthumus