In beeld

Noorwegen herdenkt slachtoffers van aanslagen Breivik

In Noorwegen zijn vandaag de 77 slachtoffers van de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya herdacht. Vanochtend vond op de plek van de bomaanslag een kranslegging plaats. Overlevenden van het bloedbad op Utøya waren op het eiland bijeen voor een besloten ceremonie. Het is precies een jaar geleden dat de extreemrechtse Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het regeringskwartier in Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen, en vervolgens een bloedbad aanrichtte op Utøya. Hij doodde daar 69 deelnemers aan een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Ook de Noorse koninklijke familie en regeringsleiders waren in Oslo, waar ze een kerkdienst bijwoonden. Vanavond vindt in de Noorse hoofdstad een herdenkingsconcert plaats.
De Noorse koning Harald (rechts) and premier Jens Stoltenberg woonden vanochtend de kranslegging bij op steenworp afstand van het hevig beschadigde overheidsgebouw waar Breivik precies een jaar geleden een bom liet ontploffen.
Reuters / Berit Roald
Bisschop Tor Singsaas spreekt tijdens een herdenkingsmis in de Nidaros Kathedraal in Trondheim, centraal-Noorwegen.
Reuters / Ned Alley
Mensen leggen bloemen neer voor de Kathedraal van Oslo, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van een jaar geleden.
AP / Berit Roald
Ook werden er bloemen gelegd voor het regeringsgebouw dat hevig werd beschadigd door een door Breivik geplaatste bom.
Reuters / Leonhard Foeger
Politie zoekt met speurhonden de herdenkingsplekken af, om uit te sluiten dat iemand de herdenkingsbijeenkomsten precies één jaar na de aanslagen van Breivik als nieuw terroristisch doelwit zal gebruiken.
Reuters / Tor Erik Schroeder
Eskil Pedersen, de leider van de jongerenorganisatie van de Noorse arbeiderspartij spreekt tijdens de herdenkingsdienst in de Kathedraal van Oslo. Beivik schoot een jaar geleden op het eiland Utoya 69 leden van deze jeugdbeweging dood, omdat zij verraders zouden zijn die de multiculturele samenleving steunden.
AP / Lise Aserud
Een man kijkt naar een krantenvitrine, waarvan het glas is gesprongen tijdens de bomaanslag van Breivik een jaar geleden. De vitrine is sindsdien een herdenkingsmonument.
Reuters / Leonhard Foeger
Familie en vrienden van de 69 mensen die vorig jaar op het eiland Utoya werden doodgeschoten worden met een veerboot naar dat eiland gebracht voor een herdenkingsdienst.
Reuters / Vegard Groett
Leden van de jongerenbeweging van de Noorse Arbeiderspartij (AUF), gasten en familieleden van de slachtoffers van het bloedbad op Utoya herdenken hun geliefden op dat eiland.
AFP / Daniel Sannum Lauten
De Noorse premier Jens Stoltenberg houdt een roos vast tijdens een bloemlegging op het eiland Utoya.
AFP / Daniel Sannum Lauten
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt spreekt tijdens de ceremonie van het AUF op het eiland Utoya.
Reuters / Heiko Junge