Nek-aan-nekrace tussen SP en VVD, nu ook voor premierschap

Op 12 september wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen.
Op 12 september wordt de nieuwe Tweede Kamer gekozen. Foto NRC / Roel Rozenburg

De SP en VVD zijn niet alleen verwikkeld in een nek-aan-nek-race voor het aantal zetels in de peilingen, maar ook voor het premierschap.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, meldt persbureau Novum. Beide mannen hebben volgens hem 44 procent van de bevolking achter zich staan die hen willen zien als premier. In mei stond Rutte met 54 procent van de bevolking achter zich nog ver voor op Roemer (38 procent), maar sinds juni staan ze al ongeveer gelijk.

Bijna geen verandering zetelverdeling

Van de aanhangers van Rutte zou echter 47 procent het heel erg vinden als Roemer premier wordt. Van de Roemer-aanhangers vindt maar 41 procent het heel erg als Rutte opnieuw premier wordt. Over het algemeen staat de aanhang van de rechtse partijen meer achter Rutte en de aanhang van de linkse partijen meer achter Roemer, schrijft Novum. Bij D66 staat 62 procent achter Rutte en 26 procent achter Roemer. De PVV-aanhang is gelijkmatig verdeeld over de vraag wie premier moet worden.

In de zetelpeiling verandert deze week bijna niets. De SP snoept een zetel af van de PvdA en komt uit op 32 zetels. Dat is een zetel meer dan de VVD, maar omdat zo’n kleine verschuiving binnen de toevalsmarge valt kunnen er geen conclusies uit worden getrokken.

TNS-Nippo: SP houdt voorspong vast op VVD

Een peiling van TNS Nipo wees deze week al uit dat de SP een voorsprong uit een eerdere peiling op de VVD vasthoudt. De partij van Emile Roemer kwam in dit onderzoek op 36 zetels en de VVD op 32. De SP liep vorige week in de peiling van TNS Nipo voor het eerst uit op de VVD.

De peiling van TNS-Nippo van 19 juli. Bron www.tns-nippo.comDe peiling van TNS-Nippo van 19 juli. Bron www.tns-nippo.com

VOORSPRONG VOOR VVD BIJ PEILING SYNOVATE

Hieronder de Politieke Barometer van Ipsos Synovate van vrijdag 13 juli, die geeft een ander beeld dan de peiling van TNS Nipo:

Bron Synovate.nlBron Synovate.nl

Foutmarge peilingen

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.