Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Na Aurora: vuurwapens en de campagne

Bij Century 16 Cinema in Aurora is al het hele weekend een komen en gaan van mensen die bloemen leggen, of kaarsen branden. Mensen zoeken troost, maar ook antwoorden. Een enkeling wil iets doen. Gewelddadige films verbieden, of een verbod op vuurwapens. De meeste mensen zijn alleen stil, en verdrietig.

De impact van de gruwelijke schietpartij op Aurora, een wat troosteloze buitenstad van Denver, Colorado, is immens. Maar tot een diepgaand debat over vuurwapens heeft het niet geleid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schietpartij in Virginia Tech, in 2007, en de poging tot moord op de Democratische Afgevaardigde Gabrielle Giffords, begin vorig jaar. Colorado is vrij hartstochtelijk pro-gun, en het thema houdt zich niet aan partijdiscipline. Juist hier vind je veel Democraten die trots zijn op hun wapenwetten, en hun vuurwapen altijd bij zich hebben. De schietpartij heeft de verkoop van wapens in de omgeving van Denver alleen maar een stimulans gegeven, vertelde een wapenhandelaar me.

Gouverneur John Hickenlooper, een Democraat, zei dit weekend dat hij geen zin heeft het wapendebat te gaan voeren. Als de schutter zijn vuurwapens niet in de winkel had gekregen, was hij er wel op een andere manier aangekomen. Gekken zijn gekken.

Dit creëert een dilemma voor Barack Obama. Hoe moet hij het drama politiek zin geven? Nadat Giffords werd neergeschoten, riep hij op tot een nationale discussie over vuurwapenbezit. Nu doet hij dat niet. Obama’s reactie was persoonlijk en emotioneel, hij betrok er onder meer zijn dochters in. Politiek zat er nauwelijks in.

Obama onderbrak zijn campagne en vliegt dit weekend naar Colorado. Mitt Romney gaf een sobere reactie in New Hampshire, waar hij zijn medeleven betuigde en ruimte vroeg voor het verdriet van de betrokkenen.

De kans dat vuurwapens het thema gaan worden in de campagne, lijkt uitgesloten. Er is geen belang voor Obama, omdat veel onafhankelijke kiezers in Virginia of Colorado dat niet willen. Sinds de jaren negentig neemt het percentage Amerikanen dat scherpere anti-wapenwetten wil, gestaag af. Een oproep van burgemeester Bloomberg aan beide kandidaten om verder te gaan dan alleen woorden van troost, lijkt aan dovemansoren gericht.

Daarbij heeft Obama tijdens zijn presidentschap geen blijk gegeven van bijzondere belangstelling voor het onderwerp. Politico schreef een dag voor de schietpartij in Aurora dat de NRA, de machtige wapenlobby, niet veel te vrezen heeft gehad van Obama. V lak na zijn aantreden was de verkoop van vuurwapens even flink gestegen, omdat veel mensen dachten dat hij de wapenwetten zou aanpassen. De NRA voerde bovendien scherp campagne tegen Obama, die had gezegd dat Amerikanen die in plattelandsgebieden verbitterd raken, “zich vastklampen aan vuurwapens en religie”.

Interessant detail in het Politico-verhaal: de NRA geeft nu 40 miljoen dollar uit in de campagne tegen Obama.