Leger Madagaskar maakt eind aan muiterij - drie dodelijke slachtoffers

Soldaten maken zich klaar voor de aanval op de bezette legerkazerne in Antananarivo eerder vandaag. Foto AFP / Andreea Campeanu

Het leger van Madagascar heeft een eind gemaakt aan de muiterij van een groep soldaten nabij het vliegveld van hoofdstad Antananarivo. Verscheidene muiters zijn gearresteerd, zegt het leger, dat geen precieze aantallen noemt. Er vielen drie doden volgens persbureau AFP.

Muitende soldaten bestormden eerder vandaag een militaire kazerne bij de belangrijkste luchthaven van Madagascar. Een legerofficier die met de soldaten kwam onderhandelen werd doodgeschoten. De Amerikaanse ambassade berichtte al snel dat veel vluchten van en naar het eiland waren geannuleerd.

Al drie jaar lang onrustig op Madagascar

De bestorming van de kazerne, waarbij volgens verslaggevers van persbureau Reuters veelvuldig in de lucht werd geschoten, is het zoveelste incident op het enorme eiland voor de oostkust van zuidelijk Afrika, waar het al ruim drie jaar onrustig is. NRC-correspondent Peter Vermaas schreef eerder dit jaar over de problemen op Madagascar:

Marc Ravalomanana werd in 2002 verkozen tot president van Madagascar. Maar drie jaar geleden dwongen muitende soldaten hem tot aftreden. De soldaten vervingen de ‘yoghurtkoning’ – de steenrijke Ravalomanana ontwikkelde zich van fietsend yoghurtverkoper tot zuivelmonopolist – door de ‘diskjockey’: Andry Rajoelina, ex-dj en met 34 jaar destijds volgens de grondwet eigenlijk te jong voor het hoogste ambt. De economie van het land zakte in elkaar en Ravalomanana vluchtte naar Zuid-Afrika.

In september vorig jaar ondertekenden de strijdende partijen echter een vredesplan, waarin Rajoelina aangewezen werd als wettige president, maar dat ook voorzag in een veilige terugkeer van Ravalomanana. Die ex-president was in zijn afwezigheid veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doden van demonstranten. Van een daadwerkelijke terugkeer is het echter nog altijd niet gekomen.

Muiters geleid door bodyguard voormalige minister van Defensie

Rajoelina en Ravalomanana zullen elkaar volgende week op de Seychellen treffen voor verdere onderhandelingen. Wat de muitende soldaten vandaag precies met hun bestorming wilden afdwingen is nog onduidelijk, maar het zou zeer goed te maken kunnen hebben met de aanstaande onderhandelingen.

Het ministerie van Madagascar laat aan persbureau AP weten dat de muitende soldaten werden geleid door korporaal Koto Mainty, een bodyguard voormalige minister van Defensie Noel Rakotonandrasana, die momenteel gevangen zit wegens zijn rol bij eerdere muiterij in 2010. Mainty werd bij het terugwinnen van de kazerne doodgeschoten. Ook zou er volgens AFP nog een derde dodelijk slachtoffer zijn gevallen bij deze operatie.

Ondertussen is alle aanhoudende onrust funest voor het eiland, dat beroemd is om zijn regenwoud en exotische, endemische diersoorten. Tourisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Met de tijdelijke sluiting van het vliegveld, en vooral met opnieuw veel berichtgeving over gevechten op het eiland, zal de toch al slecht draaiende economie op Madagascar waarschijnlijk nog verder worden geschaad.

Het leger besloot vanmiddag na het doden van de onderhandelaar tot de aanval over te gaan. De kazerne werd na een vuurgevecht weer overgenomen door het overheidsleger.

    • Niels Posthumus