‘Internet in trein krijgt mogelijk prijskaartje’ - 2013 alle treinen wifi

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity’s moeten daar vanaf volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. Dat bericht persbureau Novum. De NS laat echter weten dat gratis wifi “ontzettend belangrijk” is voor de klanten en dat het daar in de afweging wel degelijk rekening mee zal houden.

Reizigers moeten vanaf eind 2013 wellicht gaan betalen voor hun wifi-verbinding in de trein. Foto NRC / Arjan de Jongh

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity’s moeten daar vanaf volgend jaar mogelijk voor gaan betalen. Dat bericht persbureau Novum. De NS laat echter weten dat gratis wifi “ontzettend belangrijk” is voor de klanten en dat het daar in de afweging wel degelijk rekening mee zal houden.

Een maand geleden meldde de NS nog dat internet ook na april 2013 gratis zou blijven. Dit twitterde de NS destijds ook:

Twitter avatar NS_online NS online @Timbiels ik kan bevestigen dat #wifi vanaf in 2013 ook gewoon #gratis is in #nstreinen

Eind juni waren tweehonderd intercity’s, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity’s een wifisysteem draaien.

Het contract dat de NS heeft met T-Mobile, dat het internet in de treinen verzorgt, loopt in april 2013 af. De NS onderhandelt momenteel met meerdere partijen over een nieuw contract voor de periode daarna.

De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, in de hoop dat dat meer automobilisten de trein in zou lokken. Het idee was toen dat alle treinen van Arriva en alle intercity’s van NS vanaf 2012 internet via wifi zouden aanbieden.

Arriva, dat vooral in noorden van het land vervoer aanbiedt, kreeg 1,1 miljoen euro. Het vervoerbedrijf verwacht dat zijn 51 treinen uiterlijk in januari zijn voorzien van een wifiverbinding.