‘IMF wil geen extra hulp meer bieden aan Griekenland’

Caption: A woman makes a transaction at an ATM machine outside a Eurobank branch in central Athens May 24, 2012. A Greek exit from the euro zone could expose the European Central Bank and the currency bloc it seeks to protect to hundreds of billions of euros in losses, landing Germany and its partners with a crippling bill. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: A woman makes a transaction at an ATM machine outside a Eurobank branch in central Athens May 24, 2012. A Greek exit from the euro zone could expose the European Central Bank and the currency bloc it seeks to protect to hundreds of billions of euros in losses, landing Germany and its partners with a crippling bill. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) Een vrouw pint in Athene bij een automaat van Eurobank, 24 mei 2012. Foto Reuters / John Kolesidis

Griekenland gaat mogelijk in september toch failliet, ondanks alle noodhulp vanuit Europa. Het Internationaal Monetair Fonds zou Brussel ingelicht hebben dat het nog maar weinig brood ziet in het verder ondersteunen van het noodlijdende land.

Dat schrijft Der Spiegel vandaag op basis van vertrouwelijke informatie. Het Duitse tijdschrift ziet een mogelijkheid tot de redding van Griekenland door ingrijpen van de Europese Centrale Bank. Athene moet in augustus 3,8 miljard euro aan leningen terugbetalen aan de ECB, als dat kan worden uitgesteld levert dat het land wat meer ruimte.

Ook eurolanden bereid om leningen stop te zetten

NRC Handelsblad berichtte woensdag ook al dat het geduld van eurolanden met Griekenland op begint te raken. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn “zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten, lieten bronnen tegenover de krant weten.

De PVV en de SP willen snel opheldering van het kabinet. De partijen overwegen deze week ondanks het reces een Kamerdebat aan te vragen, meldt persbureau Novum.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Snel opheldering kabinet over bericht stoppen IMF-steun aan Griekenland. Brief en evt. Kamerdebat nog deze week! http://t.co/VNV5jAGZ
Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang De SP wil snel opheldering regering over voortzetting steun voor Griekenland als IMF ermee stopt. Anders Kamerdebat.

Voor 12 september geen besluiten over Griekenland

Athene kreeg in maart 130 miljard euro aan leningen van eurolanden, IMF en de Europese Centrale Bank in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. In 2010 leende het land al 109 miljard. Door de verkiezingen is Griekenland ernstig achterop geraakt.

Inspecteurs van de trojka - van de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie - gaan aankomende week terug naar Athene. Voor 12 september kunnen zij niets besluiten. Dan worden in Nederland verkiezingen gehouden en doet het Duitse Constitutionele Hof uitspraak over noodfonds ESM. Van die twee gebeurtenissen noemen betrokkenen de Nederlandse situatie als de meest zorgwekkende.