Hoera! Mandy Zwart mag tot haar 120ste gratis naar Zwarte Cross

Mandy Zwart wordt bij aankomst op Zwarte Cross, als miljoenste bezoeker, in het zonnetje gezet. Foto Screenshot Omroep Gelderland

Zwarte Cross heeft op de laatste dag van het festival de magische grens van één miljoen bezoekers bereikt. Mandy Zwart bleek de miljoenste bezoeker. Zij mag daarom haar hele verdere leven, dat wil zeggen totdat zij 120 jaar oud is, gratis ‘s werelds grootste motorcrossspektakel bezoeken.

Zwarte Cross ging vrijdag in Lichtenvoorde in de Achterhoek van start. Het jaarlijkse evenement werd in 1997 voor het eerst georganiseerd. De zestiende editie werd door maar liefst 156.218 mensen bezocht. Een record, dat het totaal aantal bezoekers over de jaren heen dus op meer dan een miljoen bracht.

De organisatie van Zwarte Cross maakte het nieuws trots op haar Facebookpagina bekend:

“Hoera! Hoera! De miljoenste Zwarte Cross-bezoeker is binnen. Mandy Zwart uit Sandpoort, van harte gefeliciteerd.”

Mandy Zwart wordt gehuldigd als miljoenste bezoeker (beelden Omroep Gelderland):

Ook de zestiende editie van Zwarte Cross was volgens de organisatie weer een enorm succes. Al waren er uiteraard wel wat incidentjes. Zo verrichtte de politie dit weekend acht aanhoudingen.

Een van de gearresteerden had zijn geslachtsdeel laten zien, twee anderen waren betrapt op het stelen van drank en iemand die een spandoek had gestolen werd ook opgepakt, evenals een man die een beveiliger had mishandeld. De arrestanten kregen een proces-verbaal en mogen niet meer op het festivalterrein komen.

De politie controleerde zaterdagavond op de wegen rondom de Zwarte Cross 669 automobilisten op rijden onder invloed. Vijf bestuurders hadden te veel gedronken en zijn aangehouden.

    • Niels Posthumus